Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minderåriga flickor döms för misshandel

En femtonårig och en sextonårig flicka har dömts till ungdomsvård och ungdomstjänst av Helsingborgs tingsrätt. De båda döms för att sparkat och slagit en yngre flicka utanför Rågenskolan i vintras.

Det var på kvällen den 6 november i fjor som misshandeln inträffade. En grupp tonåringar hade samlats på skolgården utanför Rågenskolan i Åstorp när en fjortonårig flicka pekades ut för att ha ”snackat skit” om en av de andra.
Det ska ha varit anledningen till att en grupp flickor gav sig på fjortonåringen och misshandlade henne med slag och sparkar mot huvud och bål. Kulmen på det flera minuter långa övergreppet filmade förövarna med sina mobiltelefoner.
På en av mobilfilmerna ses fjortonåringen sittande på knä ta emot hårda sparkar, slag mot ansiktet och hon knäas flera gånger mot överkroppen medan förövarna hånar henne. Filmen delade förövarna sedan på sociala medier.
Fjortonåringen fick efter angreppet svullnader och blånader i ansiktet och på bålen och förlorade en del av en tand. Hon klagade också över smärtor i huvud, mage och rygg.
Två flickor, som vid tiden för misshandeln båda var femton år gamla, pekades tidigt ut som misstänkta och har nu dömts vid Helsingborgs tingsrätt.
Den ena av flickorna förnekade brott. Hon säger sig ha talat med fjortonåringen vid tillfället men inte deltagit i någon misshandel. Tingsrätten finner att hennes historia skiljer sig från de uppgifter som såväl offret, den medåtalade och de tre vittnena lämnat.
Det, sammantaget med att det också var hon som offret skulle ha uttalat sig negativt om, gör att tingsrätten bedömer hennes vittnesmål som osannolikt.
Hennes medåtalade dömdes också för att i samband med händelsen ha tagit den misshandlade fjortonåringens bankomatkort.
De båda döms till ungdomsvård och fyrtio timmars ungdomstjänst vardera. De ska också betala ett gemensamt skadestånd till 14-åringen på 17 846 kronor.
Förutom de två dömda ska också en tredje flicka ha deltagit i misshandeln. Hon åtalades inte eftersom hon vid brottstillfället inte var straffmyndig.
Gå till toppen