Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Moa Berglöf: "Allt svårare att se skillnad på SD och KD. "

Jimmie Åkesson.Bild: Adam Ihse /TT
Det är ett väldigt tjat om Vilhelm Moberg nu för tiden. På söndagen fick hans Svensk strävan inleda Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons tal i Almedalen; krigstidsessän vars formuleringar partiets avgående gruppledare och chefsnationalist Mattias Karlsson (SD) bara kan drömma om: ”Sverige är vårt sedan årtusenden med odlarens och brukarens självklara rätt, genom fädernas offer i blod, genom den särpräglade kultur, som har skapats här.”
Många har redan påpekat att Mobergs text från tidigt 40-tal inte var invandringskritisk utan invasionskritisk – syftet med Svensk strävan var att förstärka det svenska motståndet mot nazismen. Det visste förstås Åkesson, liksom han visste exakt vad för slags reaktioner som skulle komma från dem han kallar ”vänsterliberaler”.
Men Vilhelm Moberg luftades redan dagen före Åkessons tal, i en debattartikel i Aftonbladet (6/7). Där sparkade Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor in den vidöppna dörren att det inte alls är samma sak att invandra till Sverige idag som när Mobergs utvandrare Karl-Oskar och Kristina anlände till 1800-talets Minnesota.
Att påminna om att också svenskar en gång lämnade sitt fattiga land för att söka lyckan någon annanstans är inget annat än en trött retorisk figur, menade Busch Thor, eftersom den som kommer till Sverige idag måste hitta ett annat sätt att komma in i samhället än att ”söka upp ett obebyggt område och sätta plogen i jorden”.
Busch Thors slutsats? ”Var stolta över och bejaka era ursprung och ursprungsländer, men bli svenskar”.
Hur ska denna svenskhet uppnås? Det kristdemokratiska svaret kommer i en uppföljande artikel (10/7): ”Det handlar om att det behöver finnas ett gemensamt etiskt modersmål, en värderingsbas som inte är valbar”, förklarar Ebba Busch Thor.
Tanken om ett gemensamt etiskt modersmål – som ska komplettera det språkliga – är ingen ny idé hos KD. Redan för tjugo år sedan lyfte den dåvarande partiledaren Alf Svensson (KD) behovet av förstärkta gemensamma etiska grundvalar, då grundat i en mer allmän oro över samhällsmoralisk förflackning: ”Det språkliga modersmålet är svenskan, men vårt etiska modersmål är den judisk-kristna etiken”.
Men när Ebba Busch Thor idag villkorar svenskhet med de rätta värderingarna handlar det inte längre om att följa de traditionellt kristdemokratiska budskapen, som också återkommer i de flesta världsreligioner: att skilja mellan gott och ont, strävan efter att välja det rätta, förlåtelse för den som väljer fel väg.
Istället följer hon den väg som hennes lunchpartner Jimmie Åkesson för länge sedan slog in på: Den som inte anammar de värderingar och traditioner som Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna pekar ut som svenska – de som vilar på fädernas offer i blod – kan inte bli svensk.
På scenen i Almedalen försöker Jimmie Åkesson komplettera Svensk strävan med egna ord: ”Hänsynslöst och vanvördigt har man förvandlat vårt land till oigenkännlighet. Idag återstår bara spillror av det arv som tidigare generationers svenskar gav oss. Gav oss genom sitt slit, sin flit. Genom sina tårar och sitt blod.”
Ebba Busch Thor är måhända inte lika högtravande, men någon annan skillnad mellan de två partierna börjar bli allt svårare att se.
Gå till toppen