Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Badvattnet otjänligt efter kraftiga regnen

Återigen avråder kommunen från dopp vid Fria bad. Även prover från Kallis och Tropical beach visade på för höga bakteriehalter i veckan. Anledningen är sannolikt det kraftiga regnet under natten mot måndagen.

I måndags tog Helsingborgs stad prover på badvattnet och de visade när resultaten kom på torsdagen att vattnet var otjänligt vid Fria Bad, Kallis och Tropical Beach. Nu sätts skyltar upp där man avråder från bad vid dessa stränder.
Ofta är det efter kraftiga regn som badvattenkvaliteten blir dålig och sannolikt är det regnet under natten till måndagen som är boven i dramat denna gång.
– När det blir skyfall som det nu var blir jag inte helt förvånad över provsvaren, säger Elisabet Lindberg, strandansvarig på stadsbyggnadsförvaltningen.
Regnen medförde att Öresundsverket tvingades genomföra en så kallad bräddning, ett utsläpp av orenat avloppsvatten, under måndagen.
– Det var mycket som sköljdes ut både från gator och torg och även genom bräddningen från reningsverket.
För ett par år sedan började Helsingborg med dagliga prognoser för badvattenkvaliteten på badplatserna. Prognoserna baseras på en rad datakällor och är tänkta att varna badare för dåligt vatten innan provsvar har hunnit komma, vilket brukar dröja några dagar. De går att ta del av på kartor.helsingborg.se/badplatser. Elisabet Lindberg konstaterar att prognossystemet verkar ha fungerat den här gången.
– Jag kollade badprognosen och under hela måndagen flaggades Fria bad rött och Kallis och Tropical beach gult. Det är bra att se att det funkar.
Nya badvattenprover har nu tagits vid de tre aktuella badplatserna och om provsvaren visar att vattnet är under bakteriegränsvärdena igen tas skyltarna om badavrådan bort.
I början av förra veckan var senaste gången som badvattnet vid Fria bad var otjänligt. Senare i förra veckan var vattnet åter tjänligt.
Gå till toppen