Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hyresgäst döms för att ha förföljt sin vicevärd

Kvinnan trakasserade sin vicevärd med mer än 240 text- och bildmeddelande och åtalades för sexuellt ofredande. Nu döms hon till skyddstillsyn.

Det var under nästan tio månaders tid som en kvinna i 50-årsåldern utsattes för olaga förföljelse av en hyresgäst i fastigheten där hon var vicevärd.
Hon hade lärt känna hyresgästen när hon flyttade in i en lägenhet i fastigheten och hjälpte då henne med en del inflyttningsbestyr. Men i takt med att hyresgästen blev allt mer krävande, och i tid och otid skickade sms-meddelanden om bagatellartade saker som hon ville ha fixade, ilsknade vicevärden till och bad henne sluta med det.
Det hindrade inte den 43-åriga kvinnan som fortsatte skicka sms-meddelanden med kränkande innehåll och även nakenbilder. När vicevärden till slut skaffade hemligt telefonnummer upphörde sms-trafiken. Då drabbades i stället hennes vuxna dotter som också blev sexofredad med liknande nakenbilder. En manlig bekant utsattes också för sms-meddelanden med kränkande innehåll.
De drabbade gjorde till slut en polisanmälan.
43-åringen nekade dock till brott och hävdade att allt var påhittat.
– Någon försöker jävlas med mig, var hennes svar till polisen som kunde presentera en omfattande bevisning i form av sms-trafik som skickats från kvinnas mobiltelefon.
Hon ville först inte kännas vid att det var hennes telefonnummer. När hon överbevisades om det påstod hon i stället att någon i ett obevakat ögonblick måste ha kommit över hennes olåsta telefon och skickat meddelanden i hennes namn.
Med stöd av en mer än 100 sidor stor förundersökning åtalade åklagaren kvinnan för olaga förföljelse, ofredande, sexuellt ofredande och oredligt förfarande eftersom hon beställt varor i vicevärdens namn.
Lunds tingsrätt underkänner dock åtalet för sexofredande. Domstolen konstaterar att det i sms-trafiken förekommer könsord och meningar med sexuell innebörd, samt bilder på könsorgan och nakna personer. Men detta är inte tillräckligt för att döma henne, menar tingsrätten:
”Detta agerande var hänsynslöst och kränkande, men har inte haft den tydliga sexuella inriktning och prägel som krävs för ansvar för sexuellt ofredande”,
Kvinnan döms däremot på övriga punkter. Enligt domstolen skulle hon kunna dömas till ett kortare fängelsestraff eftersom hon tidigare är dömd för olaga förföljelse och upprepat brottet under pågående prövotid.
Domstolen tar dock hänsyn till hennes personliga förutsättningar, och att hon skött sina kontakter med frivården. Därför döms hon återigen till skyddstillsyn med föreskrift att följa den behandling som frivården bestämmer.
Kvinnan bor i dag inte kvar i Landskrona kommun.
Hon ska även betala skadestånd på totalt 52 000 kronor till dem som utsattes för hennes förföljelse.
Gå till toppen