Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Klimatnödläge kan frigöra kraft för förändring

New York blev nyligen första stad i USA att utlysa klimatnödläge. För närvarande har 670 städer och kommunen världen över följt samma exempel. Bilden: Klimatdemonstration i New York 2014.Bild: Mel Evans
Jag kommer så väl ihåg förra hösten när mina två äldsta barn (fem och sju år) pratade om vad de blir till varandras barn när de blir stora. Morbror. Faster. fem-åringen tittade på mig och frågade ”mamma hoppas du att Tilde får barn i framtiden så att jag blir morbror?” Jag fick ont i magen och försökte le, bekräfta dem. På insidan tänkte jag ”Jag önskar så att ni kommer att ha en framtid, där ni kommer vilja och våga ha egna barn”.
Hos mig väckte upptäckten av klimatkrisen förra sommaren starka känslor.
En av dem var rädsla och bilderna i mitt huvud av hur framtiden skulle bli var fyllda av olika scenarion som alla hade en sak gemensamt, ingen av dem var särskilt hoppfulla.
Det jag ser framför mig idag är en helt annan bild.
Det är en bild av ett Helsingborg (och en värld) som har fått en kollektiv förståelse för den kris vi befinner oss i. Som har tagit till sig forskningen och som har fått inblick i den klimat- och energiplan som staden redan har tagit fram.
En värld som har förstått att det inte är individens ansvar att bromsa den stigande temperaturkurvan.Som med sina politikers handlingskraft och stöd i ryggen har slutat peka finger eller skuldbelägga andra och -istället gör sitt yttersta tillsammans.
Vi befinner oss faktiskt i ett nödläge även om vi som bor här i Sverige har tur. Vi har ännu inte drabbats så hårt av klimatförändringarna.
Därför behöver vi också en helt annan tydlighet för att acceptera de förändringar som behövs för att mildra klimatkrisen.
Det betyder inte nödvändigtvis att förändringarna kommer vara till det sämre. Att sträva mot att minska sina koldioxidavtryck kan tvärtom leda till att skapa mervärde.
Det betyder inte heller att förändringarna behöver handla om att bromsa utvecklingen, istället kan det vara att ta steg i nya riktningar. Här lånar jag en väns ord ”Det handlar om att frigöra den innovation och kreativitet som uppstår hos individer och grupper när ett krismedvetande är etablerat”
Precis som vi behöver tydlighet från våra politiker behöver våra politiker stöd för att våga ta de obekväma, nödvändiga fast kanske i slutändan väldigt bra besluten.
Runtom i världen utlyses det klimatnödläge. I skrivande stund är den totala siffran uppe i drygt 670 i städer och kommuner världen över. New York blev nyligen första stad i USA att göra det och dessutom kräver över en halv miljon människor i Indien att det görs detsamma där.
Ibland har jag tvekat kring att ta upp och prata om klimatnödläge och Helsingborgsförslaget även med nära vänner. Kanske är det för att nödläge är ett starkt ord, kanske handlar det om något annat. Något som ligger inuti mig själv. De gånger jag har valt att göra det ändå har jag blivit positivt överraskad varje gång. Av respons i form av olika varianter av ”Nu har jag läst förslaget, och så har jag röstat ”.
Vill du också läsa förslaget och rösta? Innan den 13 augusti behöver det ha minst hundra röster för att tas upp av kommunfullmäktige.
Du hittar förslaget på:
https://eservice.helsingborg.se/-Citizen/Proposal#proposal/89
eller genom att söka på Helsingborgsförslaget.
Där kan du även läsa mer om vad utlysning av klimatnödläge innebär.
Nödläge är ett starkt ord. Precis den sortens styrka som kommer att leda till förändring.
Det är i alla fall min övertygelse.
Tove Wallin
Trebarnsmamma och en av initiativtagarna till Klimatklubben Helsingborg.
Gå till toppen