Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Klippan inför nya regler för föreningsbidrag

Ett bidrag istället för flera och mer dialog med föreningarna ska göra pengafördelningen mer jämlik. Det här blir de stora skillnaderna från och med nästa år.

Kultur- och fritidsförvaltningens chef i Klippan Arne Grau Amnér.Bild: Annsofie Wieland
2017 började Klippans kommun se över reglerna för föreningsbidrag och under hösten samma år beslutade man att kultur- och fritidsförvaltningen skulle börja hantera alla ansökningar. Tidigare låg ansvaret på olika nämnder och kommunstyrelsen.
Nu har kultur- och fritidsnämnden även sagt ja till förändringar av reglerna för bidragen. De nya reglerna ska börja gälla nästa år men arbetet kan påbörjas redan i höst.
– Tanken är att föreningarna ska söka sina bidrag redan i september för att vi ska kunna ha dialoger under hösten. Vårt mål är att bidragen ska betalas ut i januari. Idag får inte kulturföreningarna sina bidrag förrän i juni, säger Arne Grau Amnér, chef för kultur- och fritidsförvaltningen.
Förutom när pengarna betalas ut blir det en rad större förändringar. Istället för att föreningar ska söka flera olika bidrag kombineras allt i en bidragsform som kallas verksamhetsbidrag. Dessutom ska hela systemet bygga på dialog.
– Nu ska föreningarna istället beskriva sina behov. Sen, i dialog med föreningen, tittar vi på hur mycket bidrag de ska ha. Idag är det väldigt olika bedömningar, särskilt mellan idrottsföreningar och kulturföreningar. Nu ska alla behandlas lika, säger Arne Grau Amnér.
Anledningarna till förändringarna är flera. Dels det faktum att föreningar behandlats ojämlikt men också för att sättet att hantera aktivitetsstöd för idrottsföreningar är gammalt. Med förändringen hoppas man också att akuta åtgärder ska minska.
– Vi kommer att kunna ha en mer långsiktig planering. Vi vill också kunna vara en aktiv part för föreningarna att söka externa pengar för att få in mer till kassan utan att kommunen behöver hosta fram mer.
För vissa föreningar kan förändringarna innebär mindre pengar i bidrag, för andra mer. Generellt har reaktionerna från kommunens föreningar varit positiva. Men en klausul i reglerna om att bidragen kan minska om föreningen har ett eget stort kapital har väckt frustration.
– Det är inte menat som att straffa de som är duktiga på att spara pengar. Utan mer att om vissa föreningar ett år behöver mer pengar så kanske andra med ett större eget kapital får mindre, säger Arne Grau Amnér
Ytterligare en förändring, framförallt för idrottsföreningar, blir att man söker bidrag på tvåårsbasis istället för två gånger per år som man idag gör med aktivitetsstödet.
– Initialt kommer det bli mer jobb för oss, framförallt för politikerna för de ska vara med i dialogen också. Men på sikt tror jag att vi kommer spara tid.
Gå till toppen