Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Litet hopp för drabbade av litiumbrist

Nu tänds ett litet hopp för patienter som drabbas av bristen på litium. Läkemedelsverket öppnar för generella licenser, som gör att patienter kan få utländska läkemedel.

Litium används vid bipolär sjukdom, som innebär depressioner och maniska perioder. Arkivbild.Bild: Isabell Höjman/TT
– Omkring 60 000 personer behandlas med läkemedlet Lithionit i Sverige, men jag vet inte hur många av dem som berörs av bristen, säger Maria Jafner, farmaceut och utredare på Läkemedelsverket.
Det är personer med bipolär sjukdom som behöver medicinen, och ett avbrott i behandlingen kan vara livshotande.
Men det enda godkända läkemedlet har varit slut nu i sommar, och det är ännu oklart när leveranserna kommer igång som vanligt igen.
– Vi vet att det har kommit in en del läkemedel nu, men det är inte säkert att det finns tillgängligt överallt.
Nu har dock Läkemedelsverket infört möjlighet till en generell licens, som ska underlätta för vårdgivare att ersätta medicinen med andra, utländska läkemedel som inte är godkända i Sverige.
– Normalt kan licenser sökas för varje enskild patient, men dispensen ger möjlighet att expediera recept även på en generell licens för avdelningen eller vårdinrättningen, säger Maria Jafner.
Läkemedelsverkets åtgärd innebär en lättnad för vården, förklarar hon. Särskilt i semestertider är det svårt att hinna med att skriva särskilda licensansökningar för varje enskild patient.
Den svenska medicinen som tagit slut är inte exakt likadan som de utländska medicinerna, så det går inte att byta ut dem mot varandra rakt av.
– Läkaren måste göra en aktiv bedömning i varje enskilt fall.
Däremot finns redan i dag licenser utfärdade för utländska läkemedel, till patienter som av något skäl inte kan ta det svenska preparatet som är godkänt, berättar hon.
Men om de utländska läkemedlen verkligen kommer att kunna köpas direkt på alla apotek är mer oklart.
– Det kan vara så att de kan beställas hem på någon dag, säger Maria Jafner.
Fakta

Bipolär sjukdom

Ungefär en procent av befolkningen har bipolär sjukdom, tidigare kallad mano-depressiv sjukdom. Kvinnor och män drabbas lika ofta, vanligast i åldern 20–50 år. Sjukdomen innebär växling mellan maniska och depressiva perioder, som kommer oftare med åren.

Läkemedlet litium används som långtidsbehandling av personer med bipolär sjukdom.

Källa: Nationalencyklopedin

Gå till toppen