Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Minnesord om Kerstin Brattgård

Kerstin Brattgård, Dalby, har avlidit efter en längre tids sjukdom, i en ålder av 72 år. Hennes närmaste är maken Ulf samt döttrarna Johanna och Matilda med familjer.

Vissa människor väcker genast sympati, utstrålar spontant vänlighet och intresse för omgivningen. Kerstin Brattgård var en sådan människa. Rak i kommunikationen, inte det minsta konflikträdd tog hon tag i yrkes-, familje- och det sociala livets alla uppdykande problem. Alltid beredd att hitta konstruktiva lösningar eller att stödja med uppmuntran eller tröstande ord.
Kerstin hade en utbildning i beteendevetenskap, som ledde till ledande befattningar på företag i Helsingborg och senare inom Landstinget i Östergötland och till sist, innan pensionen, konsultuppdrag i Malmö. Genom makens tjänstgöring för Internationella Röda Korset i Uganda fick också Kerstin uppdragsgivare under deras Afrikavistelse.
De senaste drygt tio åren bodde Kerstin med maken Ulf i Dalby, där de stormtrivdes i det kära gatuhuset från förrförra seklet mitt i gamla Dalby och inom synhåll för kyrkan.
Kärleken till Dalby blev stor. Kerstin menade att den unika historiska miljön kring kyrkan från år 1060, klostret och Kungsgården borde göras mer tillgänglig för Dalbyborna, inte minst nya sådana och besökare från när och fjärran. Hon tog initiativet till att starta föreningen Kulturkvadranten i Dalby och ett utvecklingsprojekt som involverade Statens fastighetsverk, kommunen, församlingen, stiftet med flera intressenter.
Det ledde också till att ett antal Dalbybor gick samman och förvärvade som föreningshus det gamla korsvirkeshuset, numera den så kallade Strädelängan vid infartsvägen från Lund.
Kerstins goda kontakter inom alla läger ledde också till ”Fokus Dalby”, ett treårigt utvecklingsprojekt med Lunds kommun som uppdragsgivare. Den 60-sidiga slutrapporten från 2013 innehåller en rad konkreta förslag för Dalbys framtid, framtagna i dialog med föreningar, skolor, företagare samt Lunds universitet, Region Skåne med flera. Fokus för Kerstins arbete var det demokratiska engagemanget och dialogen med medborgarna.
Kerstin Brattgård brann för allt hon företog sig och vårdade vänskapen med sina många vänner i Dalby och på andra håll. Vi saknar henne mycket.
Christer Hjort
vän till familjen
Gå till toppen