Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ny skola planeras på Ljungaskog

Statliga Specialfastigheter har beviljats bygglov för en ny skolbyggnad på ungdomshemmet Ljungaskog. Skolan, med plats för 50 elever, kan stå klar redan nästa sommar.

För att öka sin kapacitet vill Sis uppföra nya skolbyggnader på flera ungdomshem i landet, bland annat på Ljungaskog i Örkelljunga.Bild: Annsofie Wieland
Som tidningen tidigare berättat har staten påbörjat ett antal byggprojekt på Ljungaskogs ungdomshem. Nu är ytterligare ett i startgroparna när det ska uppföras en ny skolbyggnad på området.
– En separat skolbyggnad ingår i den expansionsfas vi är inne i just nu. Vi behöver moderna lokaler för att uppfylla de krav som finns i skollagen, säger Ljungaskogs institutionschef Patrik Jansson.
Expansionsfasen gäller inte bara Ljungaskog. Just nu genomförs en kapacitetsökning på många av Statens institutionsstyrelses (Sis) ungdomshem runt om i Sverige.
Eftersom Sis vill kunna garantera likvärdig undervisning på alla ungdomshem kommer alla skolor att byggas efter samma mall.
Ljungaskogs institutionschef Patrik Jansson.Bild: Niklas Gustavsson
– Det betyder att vi får plats för femtio elever. Så många har vi förstås inte men man vet inte vad som väntar i framtiden, säger Patrik Jansson.
Den nya skolan kommer att uppföras på gräsplanen framför den gula byggnad som idag förutom undervisningslokaler också rymmer kontor.
– De gamla lokalerna ska sedan renoveras och användas bara till kontor och administration i framtiden.
Kommunen har beviljat bygglov åt statliga Specialfastigheter. Företaget äger och förvaltar inte bara fastigheter för Sis utan också bland annat polisfastigheter, försvarshögkvarter, domstolar och liknande.
Just nu väntar man på startbesked, berättar Patrik Jansson.
– Får vi klart med byggstart till hösten kan den nya skolbyggnaden stå klar redan första halvåret 2020, säger han.
Gå till toppen