Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nya OS-stjärnorna skippar pizzan

Mindre skräpmat – mer träning. Det är modellen för skateboardåkarna när sporten gör debut på OS-programmet i Tokyo 2020.
– Tidigare tog du din bräda, stack ut på gatan och skejtade. Nu tränar vi, säger spanjoren Danny Léon.

Gustavo Ribeiro ser fram emot OS. Arkivbild.Bild: Keith Birmingham/AP/TT
Léon är en av många skateboardåkare som får chansen på den olympiska scenen när skateboard för första gången finns med på OS-programmet.
Något som har gjort attityden när det kommer till träning mer seriös.
– Vi tränar och stretchar före och efter, och vi tar bättre hand om våra kroppar. Vi äter bättre, inte hamburgare eller pizza, säger Léon.
I OS i Tokyo kan åkarna tävla i två kategorier, street och park. 18-årige portugisen Gustavo Ribeiro är rankad tvåa i street-momentet, och ser fram emot att tävla i OS-sammanhang.
– Att jag kan representera mitt land och vinna en OS-medalj är helt galet, säger han.
– Just nu går jag på gymmet för att bi bättre. Jag tränar fyra timmar om dagen, och tränar på tricks hela tiden.
Skateboardvärlden har en förhoppning om att införa ”nytt blod” till de olympiska spelen. Peruanske 19-åringen Angelo Caro säger att skateboardens OS-medverkan har öppnat upp så att han får tillgång till landets bästa träningsfaciliteter. Samtidigt hoppas han att OS gör så att gamla stereotyper om skateboardåkare försvinner.
– Folk som ser oss människor som bara röker gräs och är lata kommer få se att det verkligen är en vacker sport, som innehåller mycket talang och hårt jobb. Vi ramlar varje dag och gör oss illa, det är en riktig uppoffring, säger Caro.
Fakta

Nya OS-sporterna

I Tokyo-OS 2020 finns fem sporter som inte var med i Rio de Janeiro 2016.

Skateboard: Park (skejting i en skejtparksmiljö), street (skejting i en gatumiljö).

Sportklättring: Speed climbing (15 meter, snabbast upp vinner), Bouldering (klara så många banor som du kan på fyra minuter), Lead climbing (klättra så högt du kan på tid).

Surfing: Shortboard (fyra surfare i taget tävlar i heat om vem som kan rida på vågorna bäst).

Karate: Kata (uppvisning), kumite (sparring, tre viktkategorier som ännu inte bestämts).

Baseboll/Softboll.

Gå till toppen