Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bevattningsförbud i Båstad – mitt under tennisveckorna

NSVA införde på fredagen bevattningsförbud i Båstads kommun, då vattenförbrukningen nått ett kritiskt läge. Enligt Anders Nelson, på Båstadtennis & hotell, är det ingen fara för tennisturneringen. "Vi ska säkerligen hitta en lösning", säger han.

Håkan Gustafsson vattnade Båstads tennisbanor med hjälp av stora tankar under fjolårets tävlingar. I år lär det bli en liknande lösning. (Arkivbild).Bild: Niklas Gustavsson
Så sent som på torsdagen gick NSVA ut med en uppmaning till Bjäreborna att spara på dricksvattnet. Men uppmaningen gav ingen effekt och de senaste dagarna har dricksvattenförbrukningen ökat kraftigt, och nått ett kritiskt läge.
– Det känns nästan som om vår vädjan haft motsatt effekt – att man passar på att vattna innan ett förbud träder i kraft. Det har inte hjälpt över huvud taget, säger Jonas Håkansson, dricksvattenchef på NSVA.
På fredagen infördes bevattningsförbud, mitt under tennisveckorna.
Enligt NSVA är situationen mycket allvarlig och kapaciteten i vattenverken är lägre än förbrukningen. Om inte förbrukningen går ner finns det risk att vattnet tar slut i Båstads kommun.
Under bevattningsförbudet får kommunalt dricksvatten endast användas till personlig hygien, mat och dryck. Det är förbjudet att:
• Bevattna gräsmattor eller växter med vattenslang eller vattenspridare.
• Bevattna fotbollsplaner, tennisplaner och liknande.
• Fylla pooler.
• Högtryckstvätta exempelvis fasader och fordon.
Under tennisveckorna är besökstrycket högt på Båstads kommun, och evenemanget kan spela in, enligt Jonas Håkansson.
– Dock är tendensen för snabb för att det bara skulle vara det. Vi har haft ett kontrollerat läge under hela perioden, det har känts stabilt fram tills för något dygn sedan när värmen kom, säger han.
– Framför allt det två sista dygnen har det varit en helt tokig förbrukning.
Värst drabbat är Torekov med omnejd, men vattenförbrukningen är hög i hela kommunen.
NSVA kommer nu bland annat att patrullera i kommunen och ta kontakt med dem som vattnar för att upplysa om vad som gäller.
Hur länge bevattningsförbudet kommer att ligga kvar är oklart.
– Men erfarenhetsmässigt brukar det kunna ligga kvar över hela sommaren. Det är mycket väderberoende också, säger Jonas Håkansson.
För tennisveckorna innebär förbudet att man behöver lösa bevattningen av tennisbanorna.
Även förra året rådde bevattningsförbud under tennisveckan efter en rekordtorr sommar. Då köptes tio kubikmeter vatten in per dag, för att fylla på tankar vid banorna. Vattnet behövs för att hålla grusbanorna i skick.
Tankarna har man fortfarande kvar.
Enligt Anders Nelson, vd på Båstadtennis & hotell AB, är det ingen fara för turneringen.
– Det får bli samma upplägg som föregående år. Vi har inte hunnit diskutera det än, men vi ska säkerligen hitta en lösning, så snart som möjligt, säger han.
Läs också Så sparar du på dricksvattnet
Gå till toppen