Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Blåljuspersonal från 11 september kan få betalt

Komikern Jon Stewart skällde ut politikerna. Arkivbild.Bild: J. Scott Applewhite
Poliser, brandmän och annan blåljuspersonal som drabbats av cancer och andra sjukdomar efter att ha ryckt ut vid terrordåden den 11 september 2001 ska få ersättning. Det slog det amerikanska representanthuset fast på fredagen.
– Vår modiga utryckningspersonal fanns där för oss då. Vi måste alltid finnas där för dem, sade talmannen Nancy Pelosi innan förslaget gick till votering.
Kampen för att få ersättning har varit långdragen. Lagen klubbas igenom en månad efter en uppmärksammad utfrågning i kongressen där komikern Jon Stewart skällde ut politikerna för deras passivitet och polismannen Luis Alvarez, som blev sjuk av de giftiga rasmassorna och de senaste åren drivit kompensationsfrågan, vittnade. Alvarez dog kort senare.
Frågan är dock inte slutligt avgjord, utan går nu vidare till senaten där talman Mitch McConenll uppger att förslaget tas upp inom kort.
Gå till toppen