Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Förbjuden giftig växt hittad i Piteå

Den invasiva och giftiga växten Tromsöloka har hittats på tre platser i Piteå kommun. Den EU-listade växten är förbjuden att odla, sälja och importera till Sverige. Växtsaften kan ge hudskador.

–  Du kan få riktigt gigantiska köttkratrar om du vistas i solen efter att du fått Tromsölokans växtsaft på dig, säger parkchef Ulrika Bohman till Piteå-Tidningen.
Hon vill inte avslöja var i kommunen växterna har hittats men säger att man nu ska gräva upp dem.
–  Jag tycker det är onödigt att sprida panik, säger hon till PT.
Tromsölokan är en av sju växter på EU:s lista över invasiva främmande arter som förekommer i Sverige. Den stora flockblommiga växten kan bli upp till fyra meter hög och blommar från mitten av juni till slutet av juli.
Personer som hittar Tromsöloka i naturen bör rapportera in det till artportalen. Har man den på sin mark bör man ta bort den och bränna den, enligt Naturvårdsverket.
Ulrika Bohman uppmanar oroade medborgare i Piteå att kontakta Medborgarservice om man misstänker att man hittat Tromsöloka.
–  Det har också hänt att vi fått information om Tromsöloka, men så har det visat sig att den står på privat mark. Då får inte vi gå in och ta bort den. I sådana fall har vi tagit kontakt med markägaren, säger hon.
Gå till toppen