Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Fylleri riskerar att bli turistens minne från Helsingborg

Dunkers kulturhus utgör en av Helsingborgs stolta framsidor som representerar kultur och framtidshopp.Bild: Sonny Thoresen
Stolthet. Grunden för all självkänsla. Med stolthet invigdes Dunkers kulturhus 2002. Med stolthet togs det första spadtaget till SeaU.
Med stolthet presenterades avtalet med Petter Stordalen om Helsingborgs största hotellsatsning och med det Helsingborgs stora framtidssatsning som kongresstad. Allt med väl dokumenterade presentationer och bilder i media med politiker, institutions- och företagsledare.
Under mina hundpromenader längs Norra hamnen växer en annan mycket allvarligare bild fram – långt från de visioner som varje mediaexponering vill förmedla.
Denna sommar har kryssningsbesök, stora aktiviteter och inte minst den lyckade körfestivalen lockat stora mängder besökare till staden.
Mitt i hjärtat av Helsingborg, mitt i Helsingborgs ansikte utåt och som en del av Dunkers kulturcentrum har ett gigantiskt fylleslag vuxit fram.
Supande från morgon till kväll, öppen droghandel, fyllebråk, överdoserade och redlösa människor, ofta liggande utslagna på marken.
Som helsingborgare hade jag hoppats på att besökarna, vare sig de är kryssningsturister, kongressdeltagare eller besökare av andra skäl, fått se det vår vackra stad verkligen står för.
Istället står de uppradade och häpet fotograferar den accelerande fyllefesten. Massvis av för oss helsingborgare oönskad dokumentation sprids sekundsnabbt på nätet.
Förhoppningsvis kommer någon bild på Dunkers kulturhus och Norra hamnen också med när de skickar ut sina oväntade och otäcka helsingborgsminnen världen runt.
Vid min hundpromenad häromdagen var det ny kalabalik vid kulturhuset. Åter igen kulmen på en fylleriorgie. Polisbilar inväntade ambulans. Nu var även barn och ungdomar bland åskådarna. Skrämda, oförstående, förfärade.
Välkommen 2020 Petter Stordalen! Detta kommer du inte att acceptera som hotellomgivning.
Hoppas att ni politiker och övriga ansvariga är förberedda. Vi fortfarande stolta helsingborgare vill ha bort denna skamfläck omgående.
De utslagna förtjänar en bättre, mindre utsatt och mindre utmanande plats att vara på.
Helsingborg – staden för oss som vill något
Gå till toppen