Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läkaren får inget veta om slutsåld medicin

Journalsystemet skulle kunna underlätta både för patienter och sjukvård. Arkivbild.Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Slut på medicinen? Doktorn har ingen aning. Uppgifterna finns inte tillgängliga i sjukvårdens journalsystem.
– Om jag ska skriva ut ett recept till dig i mitt journalsystem så får jag ingen signal om att det här läkemedlet är restnoterat. Så glad i hågen skickar jag ett recept, och ingen upptäcker det här problemet förrän du kommer till apoteket för att lösa ut receptet, säger Mikael Hoffman, chef för det riksdagstillsatta läkemedelsnätverket NEPI till Ekot.
Läkemedelsverket informerar på sin hemsida om mediciner som tagit slut, men det finns ingen kommunikation direkt med sjukvårdens journalsystem.
Men enligt Läkemedelsverket finns uppgifterna tillgängliga för de regioner som vill ha den.
– Restnoteringslistan finns i dag som öppen data på Läkemedelsverkets hemsida och skulle kunna inkorporeras i regionernas system. Men det intresset och den aktionen måste komma från regionerna, vi kan inte tvinga någon att göra det, säger Johan Andersson, enhetschef på Läkemedelsverket.
Gå till toppen