Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Omstritt ryskt luftvärn på plats i Turkiet

Det ryska luftvärnssystemet S-400 förevisas under en repetition inför en militärparad i Moskva i maj i år. Arkivbild.Bild: Alexander Zemlianichenko/AP/TT
Den första leveransen av det ryska luftvärnssystemet S-400 har anlänt till Turkiet, enligt försvarsdepartementet i Ankara. Fler leveranser väntas de kommande dagarna.
Natolandet Turkiets köp av ett ryskt luftvärn har rört upp starka känslor i den västliga försvarsalliansen, och USA har hotat med att riva upp ett löfte om att låta Turkiet köpa det toppmoderna amerikanska smygarflygplanet F-35, som redan har börjat levereras. S-400 anses inte vara kompatibelt med Natos standard och köpet har väckt farhågor om att tekniska hemligheter kring F-35 ska läcka till Moskva.
– Vi är bekymrade över de möjliga konsekvenserna av Turkiets beslut att anförskaffa S-400-systemet, säger en Natotalesperson.
USA:s president Donald Trump har intagit en något oklar hållning till den turkisk-ryska vapenaffären. Dels har han konstaterat att den är ett problem och att ”det är inte bra”, dels har han anklagat andra för att behandla Turkiet orättvist.
Gå till toppen