Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ryska vikingar går i land i Norra hamnen

Under fredagskvällen anländer ett ryskt vikingaskepp till Helsingborg. Under lördagen hålls öppet skepp ombord och på kajen.

I morgon, lördag, lägger de ryska vikingarna till i Norra hamnen i Helsingborg med sitt trehövdade skepp.Bild: Dimitrij Aleshkov
Det är vikingaskeppet Zmej Gorýnytj som gästar Helsingborg på sin sommarresa i Östersjön och på västkusten. Skeppet seglar samma väg som de tre vikingarna Rurik och hans två bröder sanses ha seglat år 862 och hela arrangemanget är en del i ett ryskt vetenskapligt projekt. Rurik anses vara skaparen av det ryska riket och sägs ha kommit från svenska Roslagen.
Tidigare i juli har skeppet bland annat gästat Malmö och Gotland och ska senare segla så långt som till Oslo.
Under lördagen kan allmänheten titta och känna på skeppet som tog tre och ett halvt år att bygga. Det kommer också att hållas lekar och nöjen för såväl barn som vuxna. Besättningen kommer också att berätta om vikingahistorien för den som vill veta mer.
Arrangemanget pågår mellan klockan 10 och 12 på lördagen.
Gå till toppen