Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Vidareutbildning en ödesfråga för industrin”

Unionens förbundsordförande Martin Linder skriver en debattartikel med Teknikföretagens vd Klas Wåhlberg med krav om utökade möjligheter till vidareutbildning. Arkivbild.Bild: Jonas Ekströmer/TT
Möjligheterna till vidareutbildning är för knappa för att den svenska industrin ska hänga med i en tid av omvandling, skriver Teknikföretagens vd Klas Wåhlberg och Unionens förbundsordförande Martin Linder på Dagens Nyheters debattsida.
”Svensk konkurrenskraft har inte råd att invänta politiska långbänkar”, skriver de, och lägger fram fyra förslag.
Alla lärosäten bör få i uppdrag att vidareutbilda enligt högskolelagen, anser debattörerna. Deras ersättning bör sedan inte grunda sig i studentprestationer, då korttidsutbildningar missgynnas, fortsätter de. Utbildningar riktade till yrkesverksamma bör undantas från takbeloppet för lärosätenas statliga ersättning, skriver de vidare.
Enligt det fjärde förslaget ska det ges möjlighet att söka resurser som avsatts särskilt för utveckling av vidareutbildning, med krav om att det görs i nära samarbete med näringslivet.
Gå till toppen