Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bokbinderikurs med twist på Folkhögskolan i Munka Ljungby

En kurs i nyskapande bokbinderi, kan det locka någon nu för tiden? Jadå, visade det sig när Monica Langwe för andra året i rad anordnar kursen på Munka Ljungby folkhögskola.

Monica Langwe får bland annat sin inspiration till olika bokkonstprojekt från Vatikanens arkiv.Bild: Moa Dahlin
Hon har rest ner från Dalarna och har egentligen basen för sitt företag i Mora. Men den här veckan är Monica Langwe på återbesök på folkhögskolan i Munka Ljungby.
– Jag hade en kurs i bokbinderi här förra sommaren också, och så ringde de från skolan och frågade om jag ville komma tillbaka i år igen, berättar hon.
Monica Langwe har 8,5 års utbildning inom bland annat bokbinderi och måleri. Kursdeltagarna lär sig i inte i första hand traditionellt bokbinderi, utan en modernare genre, som internationellt kallas för artist books. Alltså en slags konst i bokform.
– Det är en slags teknikkurs i bokbinderi, med en twist. Jag tänker att det är lite som att lära ut språk. Jag lär ut grammatiken, inte bara enskilda fraser, sammanfattar Monica Langwe.
Karin Ellerstrand från Ängelholm Maria Widegren från Vejbystrand är båda med i Konstnärernas kollektivverkstad, KKV, och utvecklar sina kunskaper på kursen.Bild: Moa Dahlin
Kristina Digman, boende i Båstad, studerar ett av konstverken som har gjorts under kursen.Bild: Moa Dahlin
I kurssalen sitter ett 20-tal personer – från både när och fjärran. Flera gick Monicas kurs förra året och är nu tillbaka för att lära sig mer.
– Den här kursen är lite av en fortsättning på förra sommaren, men det går lika bra att vara helt ny här. Vi tar det i lagom takt så att alla hinner med, säger Monica Langwe.
En av dem som är här för första gången är Maria Jönsson, som till vardags jobbar som barnboksillustratör.
– Jag är helt såld! Detta kan jag utveckla sedan när jag illustrerar också, säger hon.
Pia Emilsson gör en så kallad karusell-bok, som formar sig som en snurra när man öppnar dem.Bild: Moa Dahlin
Maria Jönsson har fått inspiration till sina barnboksillustrationer och gjort en ostskiva i en bok.Bild: Moa Dahlin
En som har fått användning av sina kunskaper från en tidigare kurs är Maria Widegren från Vejbystrand.
– Jag har bundit böcker åt en konstnär på Bjärehalvön, säger hon.
För Lotta Hansson har resan till kursen varit lång.
– Jag har åkt från Madrid! Jag bor där sedan många år tillbaka och jobbar som konservator på en konsthögskola, säger hon.
Och Lotta Hansson tror att Monica Langwes kurs skulle ha blivit populär även i Spanien.
– Jag tycker att Monica kan få komma till Madrid! Det är många som skulle vilja gå en sådan här kurs där, säger hon.
Karin Ellerstrand från Ängelholm Maria Widegren från Vejbystrand visar de olika bokkonstverk som de har åstadkommit under kursens gång.Bild: Moa Dahlin
Gå till toppen