Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Glädjen i centrum under rallylydnad

Inte muta med korv. Inte dra i kopplet. Men rösten får man använda för att styra hunden dit man vill. På lördagen satte Landskrona brukshundklubb nybörjare på prov i rallylydnad.

För allra första gången tävlar Marianne Johansson med sin dvärgschnauzer Steven, och båda känner av premiärnerverna.Bild: MATHILDA AHLBERG
Det hördes glada skall i Saxtorpsskogen dit drygt hundra tävlande från hela Sverige kom för bedömas i rallylydnad under lördagen. Landskrona Brukshundklubb arrangerar tävlingen en gång om året, och den är populär.
– Rallylydnad ska vara lättsamt och glatt. Det bygger på att ett positivt samarbete och det är viktigt att hunden har roligt. Man får gärna använda rösten och prata med hunden, men man får inte röra den eller ha sträckt koppel, poängterar tävlingsledaren Sussie Klausen.
Det kan vara ganska svårt, särskilt i nybörjarklassen. Tävlingsbanan är full med skyltar som beskriver olika moment som ska utföras av hunden. Sitta, ligga, byta sida, gå runt och så vidare.
– Jag diskar mig själv, ropar Caroline Olsson redan vid första momentet.
Hennes hund Panda är inte helt med på noterna och tycker omgivningen är roligare med så många kompisar på ett och samma ställe. Caroline Olsson vill ändå fullfölja banan för träningen skull. Då går det så klart perfekt och Panda lyder glatt minsta vink.
– Jaja, suckar matte. Det går väl bättre nästa gång....
Linda Fernström från Olofström härjar med sin glada schäfer Zacke, som bara har bus i blicken när det är klart för start.
– Åh, jag glömmer att andas och svälja....han är så stor och smällde till skyltarna med svansen två gånger!
Linda Fernström pustar ut efter tävlingsrundan. Det gick hur bra som helst och Zacke var totalfokuserad.
Rallylydnad är populär tävlingsform som passar de flesta hundägare. Marianne Johansson från Malmö skaffade hund för två år sedan när hon gick i pension. Hon har gått två kurser i rallylydnad med sin dvärdschnauzer Steven och det här är deras första tävling.
– Det är roligt att göra saker tillsammans med hunden och att tävla är en kul utmaning, säger hon.
Före start går de tävlande banan utan hund och försöker memorera in de moment som står på skyltarna.Bild: MATHILDA AHLBERG
Marianne Johansson har med sig sonen Staffan Johansson som sällskap och moraliskt stöd inför den första tävlingen i rallylydnad med dvärgschnauzern Steven.Bild: MATHILDA AHLBERG
Schäfern Zacke lyder Caroline Olssons minsta vink och sprudlar av glädje och leklust.Bild: MATHILDA AHLBERG
Det viktigaste är att hunden är glad och att det är ett positivt samarbete mellan hunden och ägaren, menar tävlingsledaren Sussie Klausen.Bild: MATHILDA AHLBERG
Gå till toppen