Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Minnesord om Joachim Lentz

Civilingenjören och lektorn Joachim Lentz, Åkarp, har som tidigare meddelats avlidit i en ålder av 88 år. Närmast anhöriga är hustrun Karin, sönerna Christian och Mattias, samt barnbarn och barnbarns barn.

När nyheten om att Joachim Lentz gått bort vid 88 års ålder kontaktar vi personer som vi vet han har betytt mycket för. Det ord som flest använder är inspiration. Joachim gav oss politisk kunskap, engagemang och ryggrad.
Det är svårt att sammanfatta en aktivists politiska liv när det är så långt och brett. Vi känner honom som tryggheten i Asylgruppen. Vi andra var unga och nya, men hans ödmjukhet var enastående och han gav oss utrymme att utvecklas, lära oss men också att få använda vår kreativitet och nya metoder.
Joachim förmådde förena en enastående ödmjukhet och kärlek till människor och rörelser, med den skarpaste kritiken mot orättvisor och ojämlikheter. Han var därför aktiv och en central figur i många olika politiska sammanhang; från kärnkraftsmotstånd och mot EMU till flyktingrättsrörelsen, i VPK och den internationella solidaritetsrörelsen.
Var han än varit, har han delat med sig av sin kunskap, och inspirerat oss att drömma större.
Joachim var född i Berlin 1930 och talade många år på demonstrationer till minne av Kristallnatten, där han alltid betonade att vi minns genom att ta kampen mot nazism och rasismen idag.
Vi är många som minns Joachim som en inspiratör, aktivist och trogen sina ideal.
Vi hedrar Joachim, genom att fortsätta hans arbete för en mer jämlik och rättvis värld.
Joachim Lentz gick bort den 4 juni i år.
Paula Mulinari
Tove Karnerud
Gå till toppen