Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Rampen ligger kvar på stranden i Vejbystrand – inget bad för rullstolsburna

Mitten av juli och äntligen har badvädret visat sig igen. Men Håkan Freijd i Vejbystrand kommer inte ner till vattnet vid Sommarsol. Han sitter i rullstol och rampen som ska hjälpa honom ligger fortfarande ihoppackad uppe på stranden. Nu säger kommunen att den ska komma på plats i veckan.

Rampen har blivit liggande i högar på stranden fram tills nu.Bild: Foto: Privat
Rampen, som ska hjälpa bland annat rullstolsburna personer att ta sig ner till vattnet på stranden i Vejbystrand, har en lång historia.
Under många år hade anläggningen Sommarsol en egen ramp som de lade ut varje år så att badgästerna skulle kunna ta sig ett dopp. Men för några år sedan hände något och kommunikationen mellan Ängelholms kommun och Sommarsol fallerade.
Läs också Rullstolsbadet är tillbaka – men framtiden är oviss
I år har rampen fortfarande inte blivit utlagd, trots att halva sommaren har gått. Det har fått Håkan Freijd att reagera.
– Det är sorgesamt att en ramp som är till för att man ska kunna bada inte är på plats förrän i mitten av juli. Jag klarar inte av att traska 50 meter i lös sand, säger han.
Han kontaktade Ängelholms kommun och efter några turer fram och tillbaka har han nu fått besked om att rampen ska komma upp i veckan som kommer. Men han är inte nöjd med att det har tagit så lång tid.
– Det här är så jäkla dåligt, att man inte kan få till det från kommunens sida. Det tar bara ett par timmar att få upp den och det betyder mycket för oss som är beroende av den för att kunna bada, säger Håkan Freijd.
Erika Lennartsson är driftschef på Intraprenad och hon säger att det tyvärr inte har gått att få upp bryggan tidigare i sommar.
– Den gick sönder när det blåste förra året så det har varit en stor kostnad för att reparera den, och därför har det diskuterats om den alls ska vara där. Just den stranden är heller inte en handikappanpassad strand, säger hon.
Erika Lennartsson säger att det faktiskt var Håkan Freijds påtryckningar som fick kommunen att ändå bestämma sig för att få upp rampen. Planen var först att den skulle komma upp i vecka 26, men att det då blåste för mycket. Sen började semestrarna.
Men Håkan Freijd köper inte heller den förklaringen.
– Kommunen blandar bort korten och pratar en massa jumbo jumbo, säger han.
Men i nästa vecka är de tre personer som jobbar på stranden tillbaka från sina semestrar.
– De ska försöka fixa detta, förhoppningsvis på måndagen, säger Erika Lennartsson.
Hon betonar att kommunen gör allt de kan för att alla ska vara nöjda och berättar att man bland annat har lagt stora resurser på att installera anordningar som ska underlätta även för personer med barnvagnar och rullatorer, fast då huvudsakligen på stränder inne i Ängelholm.
Hur blir det inför kommande år, kommer rampen upp tidigare nästa sommar?
– Det är helt omöjligt att säga i nuläget, men vi kommer att planera i september, så vi får se efter det, avslutar Erika Lennartsson.
Gå till toppen