Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Välgörande konst auktioneras ut till hösten

Ängelholmskonstnären Ebba Kristina Wingårdh har lagt sista handen vid målningarna som färdats över halva jordklotet.

Målardukar har fått färg i både Sverige och i Sydafrika, innan de fick följa med Ebba Kristina hem till Ängelholm igen.Bild: Privat: Ebba Kristina Wingårdh
Det flödar afrikanska toner från Ebba Kristina Wingårdhs ateljé på den grönskande innergården vid Rönne ås kant.
Här har hon precis påbörjat slutarbetena med de tavlor som har färdats mellan Stockholm, Helsingborg, Ängelholm och Sydafrika och som ska ställas ut och sedan säljas under ett par välgörenhetsauktioner till hösten.
– Jag tänkte att jag ska lyssna på lite afrikansk musik och få in den rätta stämningen från när jag var där i februari mars, säger ängelholmskonstnären.
Ebba Kristina Wingårdh lägger sista handen vid tavlorna från konstprojektet.Bild: Emelie Malmros
De flera meter långa målardukar som medlemmar på Epicenter i Stockholm målat på, liksom elever på Procivitas i Helsingborg, tog Ebba Kristina Wingårdh med sig till Sydafrika tidigt i våras.
På dem har barnen på välgörenhetsprojekten Kanelbullen och Playground sedan målat vidare under ett par veckor innan de rullades ihop och fick följa med Ebba Kristina hem till Ängelholm igen.
– Det är en jätterolig tid, barnen går helt lösa på tavlorna och när man målar behöver man inte förstå varandra när man pratar. En del av det som målades tidigare är borta men energin finns kvar och att dukarna rest över halva jordklotet är en kul grej.
Ebba Kristina Wingårdh är särskilt imponerad av sjuttonåringen Litha Mayiyas målning.Bild: Emelie Malmros
Målardukarna har hon nu delat upp i sju olika delar vilket inte har varit helt lätt.
– Jag får ta ett djupt andetag och försöker att inte tänka för mycket. Nu ska jag bara måla in slutklämmen på tavlorna, säger hon.
Resultaten av det stora projektet ska visas upp senare i höst. Två av tavlorna kommer att visas på Dunkers kulturhus i Helsingborg i samband med arrangemanget A sustainable tomorrow, och de övriga kommer att kunna ses i Stockholm.
Slutligen ska samtliga sju tavlor säljas på auktion där hela intäkten går till välgörenhet.
– Kanelbulleprojektet och project playground delar på 75 procent av det som kommer in från försäljningen. De övriga 25 procenten ska gå till att gräva nya färskvattenbrunnar i Afrika, säger Ebba Kristina Wingårdh.
Barnen på kanelbulleprojektet gav sig gärna i kast med konstprojektet.Bild: Privat: Ebba Kristina Wingårdh
Femton mindre tavlor som målades under tiden i Sydafrika kommer också att visas och säljas till hösten.Bild: Emelie Malmros
Sydafrikanska färger i ateljén på Järnvägsgatan.Bild: Emelie Malmros
Ebba Kristina Wingårdh är inne i sluttampen av årets konstprojekt för välgörenhet.Bild: Emelie Malmros
Gå till toppen