Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Andra raka EM-guldet för Sverige

På Sardinien var Sara Kjellker från Ljunghusen en av tre skåningar som var med och tog hem guldet i lag-EM i golf. 20-åringen vann alla sina matcher.
– Jag tycker matchspel är fantastiskt roligt. I alla mina matcher var jag två eller ett upp efter de första hålen vilket gav mig ett övertag, säger den nyblivna guldmedaljören.

Assisterande coach Marcus Börjesson tillsammans med Ingrid Lindblad, Sara Kjellker, Maja Stark, Beatrice Wallin och landslagscoach Fredrik Wetterstrand och Linn Grant och Frida Kinhult på knä med pokalen efter segern i lag-EM.Bild: EGA
Sara Kjellker vaknar upp som Europamästare för andra året i rad. För några månader sedan var hon inte ens säker på att hon skulle få en plats i laget.
– Det gick bra förra året men spelet har varit lite svajigt under de stora tävlingarna under våren. Det var definitivt ingen självklarhet, säger hon.
Sverige log illa till under första dagen men Sara Kjellker gick tillsammans med Frida Kinhult och Ingrid Lindblad tio under par under eftermiddagen vilket satte fart på svenskorna.
– Sista hålen passade oss bra. Vi höll oss till vår spelplan och gick för att göra birdies. Det är kul hur snabbt det kan vända.
Sverige slutade tvåa i slagspelet efter hemmanationen Italien. När matchspelet började kunde ingen rå på svenskorna.
Tyskland krossades med 6–1 i semifinalen och i finalen besegrades Spanien med 5–2. Sara Kjellker skrattar till när hennes facit i matchspelet kommer på tal. 20-åringen från Ljunghusen vann alla sina matcher.
– Det blir ett annat spel, det handlar om att vara mentalt starkare än sin motståndare. Speciellt i värmen i Italien, 35-40 grader där det handlar om att jag ska vara lite piggare, positivare och aggressivare än motståndaren.
– Sara var som en maskin och nötte ner motståndare som varit jäkligt duktiga. Hon har mött ett par riktigt bra spelare och spöat dem ganska lätt. Hon förlorade knappt ett hål, säger landslagets coach Fredrik Wetterstrand.
Om ett år kan Sverige se till att det blir tre raka guld. Då vill Sara Kjellker vara med igen.
– Jag hoppas det såklart. Det är den roligaste veckan på året men jag tar inte ut någonting i förväg.
För andra året i rad förkunnade det svenska laget sitt EM-guld med sin traditionella hoppbild.Bild: EGA
När andra nationer toppade sina lag valde Sverige att spela alla sex spelare i olika konstellationer i foursome och alla spelade minst en singelmatch. Maja Stark (Abbekås GK) och Linn Grant (Rya GK) utgjorde de övriga skånska inslagen i laget.
– Vi är en sammansvetsad grupp som fungerar väldigt bra tillsammans, säger Sara Kjellker. Man märker stor skillnad jämfört med andra lag där vi är tydliga med att alltid gå tillsammans när vi spelar foursome, oavsett vad som händer. Med andra lag kan man se att när någon spelar dåligt så förändras deras beteenden.
Två års collegegolf på San Diego State University har hjälpt henne både på och utanför golfbanan.
– Jag har blivit tuffare. I USA har jag inte nätverket som jag har i Sverige med svingtränare och landslagstränare, i USA är jag mer själv. Går det dåligt får jag lösa det själv. Jag har lärt mig allt från att personlighetsmässigt bli mer självständig till att slå högre slag för att landa rätt på en snabb green. Det amerikanska tankesättet är lite tuffare men jag har även spelat längre och tuffare banor vilket hjälpt mig att utvecklas.
Gå till toppen