Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bevattningsförbud leder till vatteninköp under Swedish open

I fredags infördes bevattningsförbud i Båstads kommun. Under måndagen installerades vattentankarna som krävs för att Swedish open ska kunna genomföras.

Så här såg det ut under förra sommaren då Håkan Gustavsson vattnade Båstads tennisbanor med hjälp av tankar. I år blir det en liknande lösning när vatten köps in. (Arkivbild)Bild: Niklas Gustavsson
Grusbanorna som matcherna spelas på under Swedish open måste vattnas för att det ska fungera att spela på dem.
I samband med bevattningsförbudet som NSVA införde i fredags ingår bland annat att man inte får lov att bevattna gräsmattor, tennisplaner, fotbollsplaner och liknande i Båstads kommun.
När förbudet infördes pratade Anders Nelson, vd på Båstadtennis & hotell AB, om att det i år skulle kunna bli samma upplägg med bevattning som föregående år och så blir det också. Då fick vatten som förvarades i tankar köpas in.
– Vi har börjat installera under måndagen. Vi kunde inte göra något i helgen, säger Håkan Gustafsson, ansvarig banskötare.
Det handlar om totalt fyra vattentankar. Den största finns vid de nedre banorna i hamnen. En tank finns bakom centercourten, en vid bana 1 och det finns dessutom en portabel tank. Den portabla tanken används vid exempelvis bevattning av blommor och liknande.
Den bevattningslösning som användes i samband med förra årets torka har behållits och allting finns därför på plats och är redo att användas igen.
– Vi sålde inte det vi köpte förra året. Vi behöll det. Man vet ju inte, och nu råkade det bli så här, säger Håkan Gustafsson.
Tanken vid de nedre banorna i hamnen är enligt Håkan Gustafsson på mellan tre och fyra kubikmeter och det är den stora tanken som används som bas. De andra tankarna rymmer omkring en kubikmeter vatten vardera.
Vattnet som används kommer från samma ställe som förra året. Det tas från Lagan och kallas då för råvatten eller tekniskt vatten.
– Det kommer från Laholm, säger Håkan Gustafsson.
Förra året fick 150 kubikmeter vatten köpas in för den sommarens turneringar. I år är det inte alls tal om så stora mängder.
– Nu är det inte alls samma som förra året, säger Håkan Gustafsson.
Enligt honom kunde det i samband med förra sommarens torka gå åt uppemot sex kubikmeter vatten om dagen för att hålla banorna i bra skick.
– Om vädret är som under måndagen kommer vi inte att göra av med mer än en kubik om dagen, säger han.
Den största skillnaden som han ser det är att vattnet inte dunstar bort i samband med bevattningen utan sjunker ner på ett helt annat sätt.
– Det är helt annorlunda väder än vad det var under fjolåret.
Gå till toppen