Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Positiv start för mobila teamet i Perstorp

Tecknen som tydde på att ungdomar i kommunen for illa blev en signal till nytänk i Perstorp. Det nyinsatta mobila teamet kan ha vänt den negativa trenden.

Tack vare privata sponsorer kan teamet ordna gratisaktiviteter som pizzabakning, bowling och skateboardtävlingar. Att det blir kostnadsfritt gör att alla kan vara med. Josefine Svensson och Jessika Ekelund-Nilsson.Bild: Moa Dahlin
Det var under förra sommaren som problemen blev tydliga. Flera ungdomar började röra sig i olika gängbildningar och orosanmälningar från polisen visade att ett dussintal hade testats positivt för droger.
– Vi fick tänka om när det gällde hur vi ska ta itu med ungdomars problem. Därför började vi titta på att skapa ett mobilt team som kunde möta ungdomar ute där de själva rör sig, säger Jessika Ekelund-Nilsson, enhetschef för individ och familjeomsorgen.
Centralskolans rektor Andreas Mårtensson, som är en av personerna bakom teamet, fick inspiration till jackornas färg från Perstorps kommunvapen.Bild: Moa Dahlin
Resultatet blev ett samarbete mellan socialförvaltningen, barn- och utbildningsförvaltningen och polisen. Även om mobila team redan finns på orter som Klippan och Åstorp var det aldrig aktuellt att bara kopiera verksamheterna där.
– Det viktigaste var att vi hittade ett sätt att arbeta och verka som passade just för Perstorp, säger Jessika Ekelund-Nilsson.
Mirzet Mujkanovic och Rickard Hollén ingår också i Perstorps mobila team.Bild: Josefine Svensson
Ett problem som snabbt identifierades var att det saknades saker att göra för ungdomar på sommaren.
– Något som skiljer vårt team från flera andra är att vi arrangerar aktiviteter, ofta i direkt samarbete med ungdomarna, säger Josefine Svensson, som leder det mobila teamet.
”Gensvaret från ungdomarna har varit väldigt positivt, över förväntan faktiskt” säger Josefine Svensson (till höger). Med Jessika Ekelund-Nilsson.Bild: Moa Dahlin
Det sex personer starka mobila teamet startade upp vid midsommar. Inledningsvis handlade det mycket om att knyta kontakter med ungdomarna och skapa sunda relationer, men även att göra sig kända på sociala medier och avisera de aktiviteter man planerat.
Josefine Svensson minns den första promenaden på midsommarafton.
– Både jag och Mirzet har jobbat förebyggande med barn och ungdomar tidigare och vi trodde det skulle ta tid att väcka något intresse. Men när vi kom upp till Uggleplanen stod ett helt gäng ungdomar där och väntade på att vi skulle komma och spela kubb och fotboll med dem, säger hon.
– Den helgen fick vi inte in en enda orosanmälan från polisen. Det beror förstås också på tillfälligheter, men vi väljer att se det som ett tecken på att vi är på rätt väg, säger Jessika Ekelund-Nilsson.
”Inom kort ska vi ha ett möte med mobila teamet i Klippan. Delvis för att vi förstås vill kunna dra nytta av varandras erfarenheter, men också för att många av ungdomarna vi arbetar med rör sig mellan kommunerna” säger Jessika Ekelund-Nilsson.Bild: Moa Dahlin
Än så länge har teamet bara mött positiva reaktioner, från ungdomarna själva, vårdnadshavare och även andra Perstorpsbor. I slutet av augusti ska verksamheten utvärderas.
– Vi hoppas förstås att vi får fortsätta även framöver. Nu har ungdomarna börjat lära känna oss och tar ofta själva kontakt. Det är ett tecken på att den här insatsen behövs, säger Josefine Svensson.
Vill du kontakta mobila teamet så hittar du dem både på Facebook och Instagram som Mobilateametperstorp.
Gå till toppen