Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Elin Henriksson: Rätt och fel i sängen är solklart.

Sex ska vara frivilligt.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en opinionstext från ledarredaktionen. HDs hållning är oberoende liberal.
Under de senaste dagarna har det kommit två domar från högre instanser där den nya brottsrubriceringen oaktsam våldtäkt använts. Sedan samtyckeslagen trädde i kraft den 1 juli 2018 är sexuallagstiftningen skriven med frivillighet som utgångspunkt.
För det nya brottet oaktsam våldtäkt räcker det därför att bevisa att gärningsmannen inte varit säker på om sexpartnern deltagit frivilligt. Det krävs alltså inte uppsåt för fällande dom.
Under måndagsförmiddagen dömde hovrätten en 69-årig man för oaktsam våldtäkt. Mannen hade betalat för sex med en kvinna som han misstänkte var utsatt för människohandel. Hans aningar räckte som bevis för att han inte var säker på att kvinnan deltog frivilligt i samlaget. Därmed var han oaktsam.
HD-domen i förra veckan gällde en man som haft sex med en kvinna som under samlaget varit passiv. Tidigare under kvällen hade hon dessutom i ett sms sagt att hon inte ville ha sex.
Att hovrätts- och HD-domar är av extra stort intresse beror på att underinstansen ska ha dem som riktlinje i liknande fall.
Enligt advokat Ulrika Borg, som intervjuades i Aktuellt, har HD-domen blivit föremål för diskussion inom juristkåren. Hon sade att meningarna går isär om huruvida domen varit klargörande för underinstanserna eller inte.
Juridiskt verkar det alltså oklart hur mycket de nya domarna kommer att vara till hjälp. Budskapet från lagstiftare till gemene man är dock solklart:
Sex ska vara frivilligt. Ha inte sex med någon utan att vara säker på att vederbörande är med på noterna.
Gå till toppen