Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Svalövs kulturstipendium blir dubbelt så stort

Kulturstipendiet höjs från 10 000 till 20 000 kronor. Samtidigt kommer också krav på att stipendiaten ska redovisa vad som har gjorts för pengarna.

Svalövs kulturstipendium delas ut varje år. Från och med i år är summan 20 000 kronor.Bild: Sonny Thoresen
Svalövs kulturstipendium har delats ut sedan 1970-talet. De senaste åren har summan legat på 10 000 kronor. Men i år dubbleras den.
– Vi kände att det var dags att höja beloppet. Det händer ofta att det är flera som får dela på stipendiet, och då blir beloppet inte så högt per person, säger kulturchef Elisabet Viktorsson och fortsätter:
– Tanken är ju att det ska vara möjligt att till exempel köpa ett nytt instrument eller en fortbildande kurs för pengarna. Därför höjer vi nu summan.
Stipendiet delas ut som ett stöd för fort- och vidareutbildning samt utveckling inom kulturområden som exempelvis musik, dans, teater, bildkonst, hembygdsvård och hemslöjd.
Vilka är det som kan ansöka om stipendiet?
– Det finns två kategorier. Dels unga personer, men också personer som är ”unga” inom sitt område. Man kanske har sadlat om eller upptäckt ett nytt intresse på senare år. Då kan man söka, säger Elisabet Viktorsson.
Dessutom ska man vara bosatt i Svalövs kommun, eller ha en annan, långvarig anknytning till kommunen.
Nytt för i år är att stipendiaten ska redovisa vad hen har gjort för pengarna.
– Det kan göras genom en konsert eller en utställning, eller vad som nu passar stipendiatens område. Hur man planerar att redovisa stipendiet ska dessutom finnas med redan i ansökan, förklarar Elisabet Viktorsson.
Sista ansökningsdag är den 1 september. Då ska också nomineringarna till årets kulturpris vara inne.
– Det är viktigt att komma ihåg att man inte kan nominera sig själv till kulturpriset. Men kulturstipendiet är det bara personen själv som kan ansöka om, säger Elisabet Viktorsson.
Både kulturpriset och stipendiet delas ut i slutet av hösten.
Gå till toppen