Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tjänligt badvatten på alla kontrollplatser

Trots att Örkelljunga saknar kuststräcka har kommunen ett stort antal badplatser i insjöar. Och till alla badares glädje är vattenkvalitén lika fin som vanligt.

Dopp i Åsljungasjön. (Arkivbild)Bild: Sonny Thoresen
Nyligen presenterade kommunen de senaste resultaten från prover tagna på kommunens populäraste badplatser. Resultatet blev bästa möjliga, samtliga sex kontrollställen visade sig ha tjänligt badvatten.
Proverna som togs var den andra omgången för sommaren.
– Vi kollar vattenkvalitén en tre – fyra gånger varje sommar, det beror lite på temperaturen. Blir det jättevarmt blir det någon gång extra, säger Kristian Svärd, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen i Örkelljunga.
Så skedde till exempel under förra sommarens rekordvärme. Anledningen var förstås att ökad värme betydde fler badande när både människor och djur sökte svalka.
– Dessutom trivs ju bakterierna bättre i varmare vatten och förökar sig mer. Men vi hade tjänligt vatten genom hela sommaren även i fjor, säger han.
Proverna togs vid Fedingesjön i Skånes Fagerhult, Hultasjön i Sjöhult, Mammas vik i Hjälmsjön, Vemmentorpasjön i Vemmentorp, Åsljungasjön i Åsljunga samt Värsjön, Skånes Värsjö.
De flesta av dessa har omklädningsutrymmen och toalett. Mammas vik är dessutom anpassad för att ta emot personer med funktionsnedsättningar.
– Vissa av badplatserna är kommunens egna, andra sköts om av intresseföreningar och liknande. Men förutom att ta prover så finns det folk på badplatserna åtminstone en gång i veckan som håller rent och snyggt, säger Kristian Svärd.
Det låter som att Örkelljunga är ett riktigt badparadis, trots att kommunen inte har någon kust mot havet?
– Så är det kanske, men det beror ju på att vi har så otroligt många insjöar. Exakt hur många kan jag inte säga på rak arm, men jag skulle tro att de flesta har åtminstone en liten privat badplats, säger Kristian Svärd.
Fakta

Så bedöms badvattnet

Vattenproven mäter halten av E. colibakterier och intestinala enterokocker i vattnet.

Tjänligt vatten är högsta betyget. Halten av bakterier är låg. Ingen hälsorisk.

Tjänligt med anmärkning: Halten bakterier i provet är något förhöjt. Bad bedöms inte utgöra hälsorisk, men kommunen bör följa upp vad förhöjningen beror på..

Otjänligt vatten: En eller båda bakterierna finns i höga halter i badvattnet, vilket är ett tecken på att det skett en förorening av något slag.

Då finns också risk för andra mikroorganismer i vattnet som badande kan bli sjuka av vid kallsupar.

Gå till toppen