Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vanligare att sälja först: ”Sundare marknad”

Köpa först och sälja sedan. Det har varit normen på svensk bostadsmarknad. Men nu verkar fler föredra det säkra före det osäkra, enligt mäklarna.
– Ett tecken på en sundare marknad, säger Mäklarsamfundets analyschef Joakim Lusensky.

Visning av bostadsrätt i Stockholm för spekulanter. Arkivbild.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Att köpa sig en ny bostad innan man sålt sin gamla innebär alltid en viss risk eftersom ingen med exakthet kan förutspå vad den gamla bostaden kommer att gå för. Ändå har det varit en vanlig företeelse på svensk bostadsmarknad.
Men nu verkar det som att trenden kan ha brutits. I en enkätundersökning som Mäklarsamfundet gjort bland sina medlemmar uppger 62 procent av mäklarna att det i dag är vanligt eller mycket vanligt att göra tvärtom – det vill säga sälja först och köpa sedan.
Ett positivt tecken, tycker Joakim Lusensky, analyschef på Mäklarsamfundet. I synnerhet då samma undersökning visar att det också blivit vanligare med längre tillträden.
– Förvisso är det nu många gånger ett bankkrav att sälja först, men i kombination med att många också sätter längre tillträden så tolkar jag det som att man blivit bättre på att förbereda sig och skaffa sig större säkerhetsmarginaler, säger Lusensky.
Tidigare har tre månader varit standard vad gäller tillträdesdatum. Nu uppger 37 procent av mäklarna att det är vanligt eller mycket vanligt med en större tidsrymd.
– Sammantaget tycker jag att det visar på att man som bostadskonsument på bostadsmarknaden i dag – där det tidigare många gånger kunde gå väldigt snabbt – är rätt förberedd. Och det är väldigt positivt för marknaden i stort naturligtvis.
Den alltmer påtagliga försiktigheten innebär dock inte att det råder pessimism inför prisutvecklingen, understryker analyschefen.
47 procent av mäklarna uppger nämligen samtidigt att det i dag är vanligt, eller till och med mycket vanligt, att säljarna förväntar sig ett slutpris över det bedömda marknadsvärdet.
– Att så pass många förväntar sig ett högre slutpris än marknadsvärde tyder snarare på ganska stabila och stigande priser.
Fakta

Ännu tydligare i Stockholm

Enligt Mäklarsamfundet har den absoluta normen vad gäller tillträdesdatum varit tre månader. Nu visar undersökningen som Mäklarsamfundet gjort bland sina medlemmar att det blivit vanligare med längre tillträden.

37 procent uppger att det är vanligt eller mycket vanligt – bland mäklarna i Stockholms län där drygt 35 procent av alla bostadsaffärer genomförs – är motsvarande andel 55 procent.

I Stockholms län har det också blivit ännu vanligare att köpa först och sälja sedan. Totalt uppger 62 procent av Mäklarsamfundets mäklare att det nu är vanligt eller mycket vanligt att köpa först och sälja sedan. Motsvarande andel i Stockholms län ligger på 85 procent.

Mäklarsamfundets enkätundersökning genomfördes mellan den 5 och 20 juli. Totalt svarade 847 mäklare, av Mäklarsamfundets totalt 5612 medlemmar.

Källa: Mäklarsamfundet

Gå till toppen