Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Amanda Berglund: "Allting har hamnat på erfarenhetskontot"

Resultaten i mästerskapdebuten blev inte riktigt vad hon hade hoppats på, men nu är Amanda Berglund åtminstone en erfarenhet rikare.
– Det är som det är, man får väl träna mer, säger hon.

Bild: Britt-Mari Olsson
Under helgen avgjordes EM i fälttävlan för juniorer och young riders i holländska Maarsbergen. En av ryttarna var Amanda Berglund, som vi skrev om förra helgen, som flyttat från Vallentuna till Munka Ljungby för att satsa på ridningen. När vi når 18-åringen, strax efter hemkomst, summerar hon sin mästerskapsdebut så här:
– Det gick inte riktigt som väntat. Vi fick inte de resultaten som vi hade hoppats på, säger hon och syftar på sjätteplatsen i lag och en 40:e plats individuellt.
Förhållandena i Maarsbergen var inte helt optimala under tävlingshelgen. Amanda Berglund var den enda svenska som klarade sig från regn under dressyren, men under terrängen blev det tuffare.
– Det spöregnade när jag red min terräng och starten blev uppskjuten i 30 minuter. Det gjorde att hästen inte var lika mycket på hugget utan hon var lite trött.
Och det var inte bara vädret som ställde till det under terrängen. Banan var väldigt svår, till och med för svår enligt vissa.
– Jag brukar alltid vara felfri på terrängen med Wicky. Det var jag inte nu, men det var för att det var så tufft. Vi kämpade på och vi tog oss runt, det är jag ändå nöjd med. Det var 25 ekipage som blev uteslutna så det var ändå skönt att man kom i mål. Men det ska vara svårt, det är ju ändå ett mästerskap, säger Amanda Berglund.
Den tuffa terrängen satte sina spår när det sedan var dags för hoppningen under den sista tävlingsdagen.
– Wicky var trött. Det gjorde att jag inte fick upp henne med bakbenen, vilket gjorde att hon hade lite för många nedslag. Det är som det är, man får väl träna mer. Det är bara att köra på.
Vad tar du med dig från din mästerskapsdebut?
– Trots att resultaten inte riktigt blev vad jag hade hoppats på så tog jag mig ändå dit och det är jag glad för. Nu är det bara att träna vidare, bli bättre till nästa år och lära mig av det jag var med om. Allting har hamnat på erfarenhetskontot.
– Jag har lärt mig lite mer om hästen och om mig själv och hur vi fungerar i tävlingssituation gentemot förutsättningar som kan ändras så som spöregn.
Gå till toppen