Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Heidi Avellan: Finlands mjuka makt.

Finlands näringsminister Katri Kulmuni.Bild: Wiktor Nummelin/TT
HELSINGFORS.
När makten vill göra sig stor görs medborgarna små.
Ett tydligt minne från ungdomens tågluffar genom Östeuropa var gränsvakternas kvarnhjul till skärmmössor; större än stora. Och från Kina känslan på Himmelska fridens torg i Peking; där är människan inte större än en myra. Knappt mer värd, heller.
Makten bygger torg för att paradera, makten manifesterar sig med statyer och monument.
Därför var det extra roligt att i Helsingfors förra veckan mötas av nyheten att det riktigt stora som skulle invigas i stadens hjärta – på Medborgartorget utanför det uppmärksammade nya biblioteket Ode – var landets största (!) klätterställning.
Ja, klätterställning. I monumentalcentrum, tätt intill riksdagshuset, musikhuset, konstmuseet Kiasma, mediehuset Sanoma och anrika Finlandiahuset, med järnvägsstationen och nationaloperan som nära grannar.
Biblioteket Ode har byggts som helsingforsarnas nya vardagsrum och på den öppna platsen utanför fortsätter tanken. Till skillnad från det pampigt eleganta Senatstorget som uppfördes under tsartiden är Medborgartorget en plats att vistas på. Med lekplats, baseballplan och gott om utrymme för aktionsgrupper.
En plats för människan mer än för makten.
Som ordförandeland i EU följer Finland samma stil:
De EU-journalister som bjöds in då halvårets program skulle presenteras fick i sedvanlig ordning presenter med pressinformationen. Eller inte riktigt i sedvanlig ordning, för det blev inga paraplyer eller väskor med ordförandeskapets logotype och varken sidenslips eller scarf. Värdlandet lade pengarna på klimatkompensation. Och bjuder på kranvatten.
Klimatförändringarna oroar medborgarna och det tar Finland på allvar. Då hjälper inte stora ord, då gäller bara walk the talk. Handling.
Gå till toppen