Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Forskare: Bränsleläcka bakom försenad månresa

Den indiska rymdfarkosten Chandrayaan-2 stoppades en knapp timme innan uppskjutning. Nu berättar forskare i indiska medier att heliumbränsle hade börjat läcka och att det var det som satte stopp för månfärden.

Chandrayaan-2 efter att raketen stoppats, en knapp timme innan avfärd till månen.Bild: Manish Swarup/AP/TT
– Efter att vi fyllt på med helium såg vi att trycket minskade, vilket tydde på att det var en läcka, säger en anonym forskare till tidningen och tillägger att det kan röra sig om flera läckor.
– Vi hade tur att vi inte hann gå in i den automatiska uppskjutningsprocessen, då kunde allt ha gått förlorat, säger en forskare till Hindustan Times.
Indiska medier rapporterar att ett intensivt arbete pågår för att laga läckan före slutet av juli då det finns möjlighet att göra ett nytt försök.
Skulle Indien lyckas skulle det bli den fjärde nationen i världen, efter Ryssland, USA och Kina, att landa en rymdfarkost på månen.
Den indiska raketen har kostat motsvarande drygt 1,3 miljarder kronor, vilket i rymdsammanhang är en liten summa.
Gå till toppen