Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fraktur missades – äldre man röntgades först en månad efter fallet

En äldre man föll olyckligt på äldreboendet Pålsjö park. Men inte förrän en månad senare upptäcktes att han ådragit sig en fraktur. Nu har fallet anmälts till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

Det var i slutet av februari som en man i 70-årsåldern ramlade i sin lägenhet på äldreboendet Pålsjö park i Helsingborg. Boendet drivs av Vardaga som ingår i omsorgsföretaget Ambea. Personal hjälpte honom upp och kallade på en sjuksköterska. Hen kunde inte konstatera några skador.
Fem dagar senare undersöktes mannen av en läkare, men inte heller då upptäcktes några skador.
Enligt anmälan har även efter detta flera personer undersökt och bedömt patientens tillstånd. Men inte förrän i slutet av mars röntgades mannen. Då upptäcktes en fraktur och mannen opererades dagen efter.
– Vi beklagar det som har hänt. Det har varit ett svårbedömt fall. Mannen har en demenssjukdom och har svårt att förmedla sig, säger Susanne Sjöberg, regionchef på Vardaga.
Den fördröjda diagnosen och behandlingen har medfört onödigt lidande för den enskilde patienten, konstaterar Eva Backlund medicinskt ansvarig sjuksköterska på Vardaga. Hon har enligt företagets rutiner utrett händelsen och gjort lex Maria-anmälan till IVO.
– Vi vill stärka samarbetet med läkaren kring den här typen av ärenden, det är läkaren som är ytterst ansvarig för att ställa diagnos, säger Susanne Sjöberg.
Hon tillägger att mannen idag är tillbaka på äldreboendet och mår bra.
Gå till toppen