Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Historiskt hinderlopp kommer slå deltagarrekord

Det historiska hinderloppet Berzerk växer. Till årets upplaga på lördag är över 600 anmälda. Och så många fler kommer det inte kunna bli – de specialdesignade trämedaljerna räcker inte till.

Berzerk – då det begav sig förra året.Bild: Isabel Aguilar
I Pålsjö bryter åter Slaget vid Helsingborg ut och vid Kärnan ställer en livs levande vikingatida sköldmur upp sig för att mota löpare.
Berzerk är ett nio kilometer långt hinderlopp med 35 hinder där deltagarna längs vägen får uppleva olika delar av Helsingborgs historia. Årets upplaga nu på lördag, den 20 juli, är den fjärde i ordningen och loppet är populärare än någonsin tidigare. Förra årets deltagarsiffra, 530, kommer att stiga till 600. Fler än så kan inte anmäla sig, säger initiativtagaren till loppet, André Mollestam. Det finns nämligen inte fler medaljer.
– Alla deltagare får särpräglade handgjorda medaljer i trä som alla är unika. Vi tycker det passar sjukt bra ihop med det historiska temat.
Nytt för i år är att starten flyttats till Henry Dunkers plats eftersom löparna är så många. Flera hinder är utbytta och området vid Fria bad, som ska återge beredskapstiden, är utökat.
– Vi ska försöka ha skjutning med en vattenkanon. Vi kommer även att ha tidstypiska militära hinder såsom repklättring och att kravla under camonät.
André Mollestam tror att Berzerk kan växa ännu mer framöver.
– Nästa år är det femårsjubileum och jag tror att vi lätt kan få 1 000 personer då.
Gänget bakom loppet skissar även på ett helt nytt upplägg till nästa år. Tanken är att det ska pågå under två dagar med barnlopp och lopp för tvåmanslag under en av dagarna.
– Vi funderar på att ha det på Sofiero slott. Men än så länge är vi bara i planeringsstadiet.
Gå till toppen