Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kongressledamöter kräver Asap Rocky fri

Flera amerikanska kongressledamöter samlades i Washington under onsdagen. Deras krav var tydligt: Asap Rocky måste släppas.

Adriano Espaillat och Andre Carson utanför Kapitolium.Bild: Susan Walsh/AP/TT
Kongressledamöterna Hakeem Jeffries och Andre Carson, båda medlemmar i Demokraterna och i den afroamerikanska sammanslutningen ”Congressional Black Caucus”, anser att Asap Rockys mänskliga rättigheter kränks av svenska myndigheter. Tillsammans med bland annat Adriano Espaillat från kongressens latinamerikanska sammanslutning protesterade de utanför Kapitolium under onsdagen.
I en livesändning från TMZ höll Jeffries, Carson och flera andra anföranden där de kritiserade Sveriges agerande.
– Vi är här för att uppmana den svenska regeringen att släppa Asap, sade Hakeem Jeffries.
Han menade också att Asap Rocky och hans två vänner, som också sitter häktade, hålls fångna under orättvisa förhållanden. Jeffries beskriver situationen som ”skandalös, onödig och oacceptabel”.
– Ni kan förvänta er att medlemmarna i kongressen, speciellt vi som är en del av Black Caucus, kommer att agera med kraft fram till dess att Asap Rocky är fri, sade han till TMZ tidigare under dagen.
I en tidigare kommentar till TT har utrikesminister Margot Wallström kommenterat kravet på Asap Rockys frigivning.
– I Sverige är det rättsväsendet som hanterar sådana ärenden. Jag har fullt förtroende för dem.
Fakta

Bakgrund

Asap Rocky, eller Rakim Mayers som han egentligen heter, sitter tillsammans med två andra män häktad på sannolika skäl misstänkt för misshandel efter en incident i centrala Stockholm den 30 juni.

Åtal mot honom måste vara väckt senast på fredag.

Gå till toppen