Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nya ”Lejonkungen” vill vara trogen originalet

Hur känner man sig om man som regissör tar sig an att göra en nyinspelning av en av tidernas mest älskade tecknade filmer? Svaret är: nervös. – Det är inte förrän filmen möter publiken som vi vet om vi gjort allt rätt, säger Jon Favreau, som regisserat ”Lejonkungen”, till TT.

"Lejonkungen" gör ny entré på världens biodukar i veckan. Förväntningarna är stora, inte minst hos den generation som vuxit upp med originalet. Pressbild.Bild: Disney/AP
Den förra versionen, som var en traditionellt animerad film, kom 1994, vann Oscars för bästa originalmusik och sång (”Can you feel the love tonight”) och har sedan dess varit en film som inte minst de som växte upp med den har dyrkat med passionerad kärlek. För regissören var det därför självklart att inte ändra på storyn eller rollfigurerna.
– Är det Lejonkungen så är det. Vår film är dataanimerad, gjord med ny teknik, den är en halvtimme längre än originalet, det finns ett par nya sånger och vi har kastat om lite. Men i princip är det samma story som tidigare. Reaktionen från de som varit oroliga över hur resultatet skulle bli är än så länge positivt, säger Jon Favreau.
Chiwetel Ejiofor gör rösten till den onde Scar och han säger att även när man gör så kallad voice acting är det roligare att vara skurk.
– Men det gäller att se till att man ger karaktären en bakgrund, att man letar efter orsakerna till att han blivit sådan. Även en animerad karaktär måste vara flerdimensionell.
Animationen, ja. Den nya ”Lejonkungen” är dataanimerad med en teknik som får det att se ut som om det vore ”live action”, det vill säga med ”riktiga” djur i stället för tecknade. När kommer den dag då dataanimeringen kommer att möjliggöra spelfilmer där till exempel Marilyn Monroe spelar mot Humphrey Bogart? Chiwetel Ejiofor är övertygad om att den dagen kommer.
– Men det ligger långt bort, man har fortfarande inte lyckats med att framställa människor på ett övertygande sätt med dataanimering. Men tekniken går framåt, samtidigt som vi måste hålla ett öga på vad som händer. I fel händer kan det utnyttjas på ett otäckt sätt.
Favreau säger detsamma.
– Att tekniken går framåt är oundvikligt, och det är spännande att följa utvecklingen. Detta samtidigt som vi måste vara beredda på att den kan utnyttjas fel.
För några år sedan gjorde Favreau den delvis dataanimerade nyinspelningen av ”Djungelboken”. Nu förbereder han ”Djungelboken 2”.
– Men inte än. Jag har med de här två filmerna tillbringat sex år i den dataanimerade världen. Så det jag jobbar med nu är tv-serien ”The mandalorian”, en historia som utspelar sig i ”Star Wars”-universum. Den ska sändas på nya strömningskanalen Disney +.
Fakta

"Lejonkungen"

Handling: Lejonet Mufasa är kung över Lejonklippan och hans lille son Simba står på tur som arvinge över det harmoniska savannriket. Men Mufasas bror Scar smider en ondskefull plan tillsammans med hyenorna för att själv ta makten.

Regi: Jon Favreau

Originalröster: Donald Glover, Beyoncé Knowles-Carter, Chiwetel Ejiofor, Seth Rogen, James Earl Jones med flera.

Svenska röster: John Lundvik, Molly Hammar, Björn Gustafsson, Svante Thuresson med flera.

Premiär: Går upp på svenska biografer på onsdagen.

Gå till toppen