Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Samband mellan tidig fetma och hjärtsjukdom

Högre risk att drabbas för en hjärtmuskelsjukdom om du varit överviktig i tonåren, enligt en ny studie. Arkivbild.Bild: Henrik Montgomery/TT
De som varit överviktiga eller feta i tonåren drabbas i högre grad av en hjärtmuskelsjukdom som kan resultera i en transplantation, enligt en ny svensk studie som Vetenskapsradion rapporterar om.
I studien granskade forskarna värnpliktsregistret för att undersöka om det fanns något samband mellan fetma och hjärtmuskelsjukdomen kardiomyopati, som kan leda till hjärtsvikt.
4 500 män av de drygt 1,5 miljoner som granskades i registerstudien hade fått sjukdomen. Det visade sig att en högre andel av de som varit feta eller överviktiga när de sökte in till lumpen drabbades innan de fyllt 50 och enligt studien löper feta och överviktiga en åttafaldig ökad risk att få sjukdomen, jämfört med normalviktiga.
Gå till toppen