Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ukrainska sjömän hålls kvar i fångenskap

De ukrainska fartygen beslagtogs av Ryssland. Arkivbild.Bild: AP/TT
En rysk domstol har beslutat att 24 ukrainska besättningsmän, som tillfångatogs när tre ukrainska fartyg bordades och beslagtogs i Kertjsundet mellan den annekterade ukrainska Krimhalvön och Ryssland, fortsatt ska vara frihetsberövade.
Beskedet, att de ukrainska sjömännen ska kvarhållas till den 24 oktober, kommer samtidigt som samtal om fångutväxlingar pågår mellan länderna. I Ukraina pågår en väpnad konflikt där separatister med omfattande stöd av Ryssland ligger i strid med regeringsstyrkorna.
Krimhalvön annekterades av Ryssland 2014, något som ledde till kraftiga internationella fördömanden och införandet av sanktioner mot landet.
Internationella havsrättsdomstolen slog nyligen fast att Ryssland måste frige de ukrainska fångarna. De greps den 25 november i fjol efter att ryska styrkor öppnat eld mot de ukrainska örlogsfartygen.
Gå till toppen