Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nyhamnsbor störda av dunka-dunka

Hög musik från Sommar i Lagunen gjorde närboende sömnlösa förra veckan. Det kan leda till hårdare krav från miljöförvaltningen nästa år.

”Min dröm är att det blir återkommande i någon form. Då gäller det att anpassa sig och ta lärdom”, säger Niclas Lundblad, ansvarig för Sommar i Lagunen.Bild: Sven-Erik Svensson
Från 24 juni fram till nästa söndag, 21 juli, erbjuds en mängd olika uppträdanden och andra aktiviteter på mötesplatsen Sommar i Lagunen vid stranden Halvmånen.
Men det har inte uppskattats av alla. Åtminstone inte i slutet av förra veckan, då närboende hörde av sig till kommunen och tyckt att ljudvolymen varit för hög.
”Hela tiden lät det: dunk dunk... dunk dunk dunk. Det var hopplöst att kunna sova på för vibrationerna sitter kvar i kroppen”, skriver en av Nyhamnsborna i ett brev till miljöförvaltningen.
– Ett par stycken ringde oss i fredags och undrade vad som hänt med musiken i torsdags, säger miljöinspektör Maria Morand.
Det kom ytterligare klagomål om för hög och sen musik under helgen, enligt Maria Morand totalt ”drygt en handfull” telefonsamtal och brev.
Enligt Niclas Lundblad, ansvarig för Sommar i Lagunen, var det lite mer ungdomligt förra helgen än tidigare i sommar.
I fredags var det Halfmoon party med elektroniska beats, och i lördags Summer vibes, med bland annat hip hop, afrobeats och reggae. I det sistnämnda var en annan arrangör inblandad.
– Eftersom vi hade lite farhågor tog vi hit en decibelmätare. Men problemet är inte decibelvärdet, utan basen. Vi skruvade ner basen och vände bort högtalarna, säger Niclas Lundblad.
Han uppger också att man haft en direkt dialog med en av de Nyhamnsbor som känt sig störda.
I de kommunala riktlinjerna för buller gäller generellt högre tolerans mot hög musik tillfälliga arrangemang, som karnevalen. Men miljöförvaltningen har inte ställt några krav när det gäller Sommar i Lagunen.
Det är heller inte aktuellt att göra det nu, när bara några få dagar återstår, och som Maria Morand uppfattat det med mindre högljudda musikgenrer.
– Men vi kan komma att ställa andra krav till kommande år, kanske ljudnivåvakter eller inskränka tiden, säger Maria Morand.
Niclas Lundblad tycker att Sommar i Lagunen varit en oerhört positiv mötesplats med alla sorters människor.
– Min dröm är att det blir återkommande i någon form. Då gäller det att anpassa sig och ta lärdom. Kanske ska scenen vara vänd åt andra hållet, säger han.
Fakta

Resten av veckan på Sommar i Lagunen

Torsdag 18 juli:

10–18: Cityidrott lånar ut fotbollar, skateboards och sällskapsspel.

14–17: Sommarfotboll på stranden med Landskrona BoIS

17–17:30: Konsert med Lisa Ajax

17:30–18:15: Talkshow med influencer Nathalie Danielsson

18:30–20:30: Träffa Lisa Ajax och Nathalie Danielsson

20:30–22: Good night sun – Kvinnliga situationen och Peter Tegnér

Fredag 19 juli:

10–16: Cityidrott lånar ut fotbollar, skateboards och sällskapsspel.

14–17: Sommarfotboll på stranden med Landskrona BoIS

11—13: Cityidrotts stora barnkalas på stranden

17–22: DJ på verandan

20–23: Allsångskaraoke

Lördag 20 juli:

10–13: Idrottsföreningarnas dag

17–22: DJ på verandan

20–21: Carry a stone – tiomannaband med reggae, rock och ska

22–23: The Statement – skaband

Söndag 21 juli:

12–16: Sunday jazz brunch med Anna Persson

Läs också Här är sommarens strandfester
Läs också Blues lockade till picknick vid stranden
Gå till toppen