Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Släktforskarförbundet i nytt samarbete med Riksarkivet

Det drar ihop sig till Släktforskardagarna i Borås i augusti. Samtidigt presenterar Sveriges Släktforskarförbund en rad nyheter.

Erland Ringborg, ordförande i Sveriges Släktforskarförbund.Bild: FOTO: ROLAND CLASSON
Det blir allt enklare att hitta sin släkt. Sveriges Släktforskarförbund satsar stort och hjälper gärna till i jakten på rötterna. Lagom till Släktforskardagarna släpper man fyra nya böcker. Två av dem ingår i förbundets serie om handböcker. Det är ”Släktforska utanför Norden” och ”Släktforska i städer”.
Dessutom kan vi se fram emot flera databaser med Sveriges befolkning. Det handlar om åren 1930, 1940, 2000 och 2010. Som bäst jobbar förbundet också med nästa version av Sveriges dödbok.
– Vi har mycket att se fram emot, säger Erland Ringborg, ordförande i Sveriges Släktforskarförbund.
Handboken ”Släktforska utanför Norden” är författad av Thomas Fürth, docent i historia och ordförande i Genealogiska Föreningen.
– Den boken kommer att fylla ett stort tomrum. Här finns länkar och basinformation för att kunna söka vidare i det land där släkten kommer ifrån, säger Erland Ringborg.
”Släktforska i städer” har Bo Lindwall och Claes Westling som författare. Under Släktforskardagarna släpper förbundet även kursböckerna ”Kom igång med din släktforskning (Eva Johansson) och ”Från DNA-test till släktträd” (Peter Sjölund).
En nyhet är att databasen med ”Sveriges befolkning 2000” snart är klar.
– Det är en bra produkt. Vi vet att den är efterfrågad och efterlängtad och hoppas att den kan komma ut till försäljning före årets slut.
Förhoppningen är att ”Sveriges befolkning 1930” ges ut nästa år.
– Den produceras av Riksarkivet och det är inte vi som styr processen. Men vi får möjlighet att lägga ut en produkt till försäljning.
Så här såg det ut under Släktforskardagarna i Växjö förra året.Bild: ROLAND CLASSON
Sveriges Släktforskarförbund har träffat ett samarbetsavtal med Riksarkivet inom projektet Swedpop (samordning och utveckling av historiska befolkningsdatabaser), med ekonomiskt stöd av Vetenskapsrådet. Här ingår nu bland annat ”Sveriges befolkning 1940”.
– Registreringen görs med vetenskaplig metod, vilket betyder att det blir en produkt som får bättre kvalitet och får mer finesser än det register som Arkiv Digital har i sitt utbud. För oss är det värdefullt att samarbeta med Riksarkivet. Det ger oss legitimitet och säkrar en fortsatt utveckling av våra produkter, säger Erland Ringborg.
Släktforskarförbundet engagerar nu frivilliga släktforskare för att registrera uppgifter till Sveriges befolkning 1940. Projektet, som leds av Anders Berg, startar på allvar i september.
– Vi hoppas att Sveriges befolkning 1940 kan släppas 2022, säger Erland Ringborg.
Arbetet med att färdigställa Sveriges dödbok 8 (med Anders Berg som projektledare) har också påbörjats. Version sju innehöll cirka 13 miljoner poster om avlidna i Sverige för åren 1860–2017.
– Nu samlar vi uppgifter för åren 1830–1859 och lägger till poster för åren 2018 och 2019 och kanske även för 2020. Vi har tänkt att dödboken ska vara klar till Släktforskardagarna 2021 och det hade ju sett snyggt ut om vi kunde presentera ”Sverige dödbok 1830–2020”.
Den senaste versionen har hittills sålts i omkring 7 900 exemplar.
– Vår ekonomi står och faller med hur det går med försäljningen av dödboken. Jag är nöjd om förbundets ekonomi går ihop under en treårsperiod. Då mår förbundet bra, säger Erland Ringborg.
Fakta

Sveriges Släktforskarförbund

Sveriges Släktforskarförbund har sina lokaler i Marabouparken i Sundbyberg på adressen Löfströms allé 7.

Släktforskarförbundet är det sammanhållande organet för den svenska släktforskarrörelsen och har 163 medlemsorganisationer.

Ordförande i Sveriges Släktforskarförbund sedan 2014 är Erland Ringborg, Stockholm.

Övriga ledamöter i förbundsstyrelsen är Kerstin Bingefors (vice ordförande, Vadstena), Roger Lönnebjer (Dalby, Lund), Viktoria Jonasson (Brämhult), Peter Niwong (Borlänge), Hjördis Katarina Lundmark (Bollstabruk), Bo Peter Persson (Linköping), Catarina Strömbeck (Frösön) och Hans Olsson (Forshaga).

Släktforskardagarna arrangeras i Borås den 24-25 augusti.

Sedan tidigare är det klart att Skövde tar hand om evenemanget 2020. Göteborg står som värd 2021 (då staden fyller 400 år).

Gå till toppen