Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ränteförhoppningar lyfte börsen

Efter flera dagars nedgång vände Stockholmsbörsen upp ordentligt under fredagen. Tydligare signaler om en snar amerikansk räntesänkning gav stöd.

Efter flera dagars fall vände pilarna upp. Bildmontage.
Det breda OMXS-indexet steg med 1,3 procent. Sista juli lämnar Federal reserve räntebesked och uttalanden från bankens toppar pekar på att det kan bli en räntesänkning, och det har fått aktiebörser att stiga.
Uppgången var tämligen bred. Bland vinnaraktierna märktes de senaste dagarnas förlorare. Lastbilsjätten Volvo gick bäst bland storbolagen, plus 5,5 procent, sedan flera mäklarhus lyft rekommendationen efter torsdagens rekordresultat.
Bland vinnarna märktes också Alfa Laval och Autoliv som steg 4,8 respektive 4,4 procent.
Mot strömmen gick de råvarutunga bolagen Boliden och SSAB som fick tummen ner på sina kvartalsrapporter, ner 1,8 respektive 0,7 procent.
Saab kan glädjas åt ett samarbetsavtal mellan de brittiska och svenska regeringarna kring framtida stridsflyg, aktien steg 0,9 procent.
Londons FTSE-index steg 0,2 procent, Frankfurts DAX-index 0,3 procent medan Paris CAC-index stängde oförändrat.
Gå till toppen