Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Det går bra för årets bruksspel - om än med bruten fot

Halvvägs igenom alla föreställningarna konstaterar producenten och skådespelaren Heléne Lindquist att det mesta i årets bruksspel går bra, utom möjligen just hon själv. Nyligen föll hon illa och får nu ta plats på scenen med sin brutna fot i paket.

Mer än en bruten fot krävs för att stoppa Helene Lindquist från att delta i Bruksspelet.Bild: Sandra Henningsson
The show must go on, heter det ju. Det ganska slitna uttrycket blev aktuellt i årets uppsättning av Bruksspelet.
Strax efter premiären föll nämligen spelets producent, Heléne Lindquist, och gjorde sig illa i foten.
– Jag trodde först att den var stukad, så jag tänkte att jag kunde köra på. Men vår sjuksköterska som hjälpte mig att lägga om foten la pannan i djupare veck för varje dag, säger Heléne Lindquist, som förutom att producera också spelar rollen som Karna.
En röntgenundersökning visade att foten var bruten. Heléne Lindquist fick därför finna sig i att bli delvis förpackad i ett fotomslag, liknande en stövel i plast.
– Den ser ut lite som en sådan där moon boot som var populär på sjuttiotalet. Dessutom så klånkar det när jag går, så nu har de andra i pjäsen börjat kalla mig ”Klånken”, säger hon.
Heléne Lindquist tänkte dock inte låta småsaker som en bruten fot stoppa henne. Istället fick rollen som Karna anpassas till de nya omständigheterna.
– Nu får vi försöka pimpa den där stöveln så att den passar bättre in i det historiska sammanhanget. Och kanske ljuddämpa den med, säger hon med ett skratt.
Bruksspelet 2019 har titeln ”Sunnerdahl på liv och död”. Carolina Wiberg, Frida Stoll, Sofie Henrysson och Helene Lindquist som Karna.Bild: Annsofie Wieland
Bortsett från foten, hur går det för årets uppsättning?
– Det ser bra ut. Biljetterna säljer väl ungefär som vanligt. Kanske något färre besökare än i fjor, men då var det också konstant solsken. I år har vi ju haft lite regn.
Har du hört några kommentarer från besökarna?
– De flesta verkar tycka att det är en jättefin föreställning, många är både roade och rörda. Det är ju en föreställning med stora tankar och känslor. En fin berättelse om innovativa människor, som lämnade mycket gott efter sig.
Trots foten så verkar du vara på gott humör. Hur är det med de andra som medverkar?
– Just nu så glider allt på en räkmacka. Hela processen innebär så otroligt mycket jobb, med många olika moment, som egentligen är roliga allihop. Nu är vi inne i det där läget när vi ser att allt fungerar och bara kan njuta av det.
Gå till toppen