Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fastighetsförsäljningar lyfte Peabs resultat

Byggbolaget Peab redovisade ett rörelseresultat på 821 miljoner kronor under det andra kvartalet vilket kan jämföras med 677 miljoner kronor under samma period i fjol. Försäljning av fastigheter från delägda bolaget Acturum har påverkat rörelseresultatet positivt med 170 miljoner kronor.

Analytikerna hade i snitt väntat sig ett rörelseresultat 774 miljoner kronor enligt Bloombergs sammanställning av sju analytikerprognoser.
Peabs nettoomsättning landade på 14,336 miljarder kronor vilket var en ökning från 13,453 miljarder kronor under samma period i fjol. Här låg analytikernas förväntningar på 13,987 miljarder kronor.
Enligt vd Jesper Göransson är efterfrågan på byggmarknaden fortsatt god, men med olika förutsättningar beroende på geografi och produkt.
Jesper Göransson, vd för Peab.Bild: Jenny Leyman
– Vi fortsätter att växa inom segmentet Projektutveckling som vi har gjort i flera år, säger Jesper Göransson till Dagens Industri.
Peabs orderingång gick nedåt jämfört med andra kvartalet i fjol: 10,817 miljarder kronor, vilket kan jämföras med 16,257 miljarder kronor under det andra kvartalet 2018.
Dock ingick två större projekt i i Göteborg i orderingången under det andra kvartalet i fjol: Kontorsprojektet Platinan om drygt två miljarder samt utbyggnaden av järnvägssystemet i Olskroken om knappt tre miljarder kronor.
– Korrigerar man för dessa projekt så tycker jag att vi har en stabil orderingång, säger Jesper Göransson.
Under det gångna kvartalet redovisar Peab också bättre marginaler än flera andra byggbolag som bland annat NCC och Skanska. Bjärebolagets rörelsemarginal steg till 5,7 procent från tidigare 5,0 procent under motsvarande kvartal förra året. Här pekar Jesper Göransson på Peabs affärsmodell som skiljer sig från andra jämförelsebara bolag:
– En anledning är att våra fyra affärsområden kompletterar varandra väl, som ger ett bra resultat i helhet till koncernen. Det andra är att vi sedan flera år tillbaka har jobbat intensivt med att se över våra riskrutiner kring hur vi tar in nya projekt, vilket har gett oss det stabila bygge som vi har idag.
Jesper Göransson ser inga dramatiska förändringar i horisonten, och målar upp mer eller mindre oförändrade marknadsutsikter för resterande del av året
– Det är en ganska god marknad som ser något olika ut beroende på vilka geografiska områden och produkttyper man tittar på. Men generellt ser vi en god efterfrågan på bygg- och anläggningsprodukter i de länder där vi finns, säger Jesper Göransson.
Peabs aktie handlas svagt nedåt under fredagens inledande börshandel.
Fakta

Peab

• Huvudkontor i Förslöv.

• Drygt 52 miljarder i omsättning (2018).

• Resultat på 2,5 miljarder kronor efter finansiella poster (2018).

• Cirka 14 700 anställda (2018).

• Fyra affärsområden: Bygg, Anläggning, Industri och Projektutveckling.

• Verksamhet i tre länder: Sverige, Norge och Finland.

• Bolagets aktie är noterad på Nasdaq Stockholm, Large cap.

Läs också Peab köper finsk konkurrent för tre miljarder
Läs också Peab får stororder från Region Skåne
Gå till toppen