Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Globalt värmerekord – årets juni den varmaste

Juni månad i år var den varmaste i sitt slag. Det rapporterar den amerikanska vädermyndigheten NOAA. I stora delar av världen har första halvåret 2019 slagit historiskt värmerekord.

Global uppvärmning: Av de tio varmaste junimånaderna har nio inträffat sedan 2010.Bild: Johansen Erik
Det var inte bara Europa som drabbades av en historisk värmebölja i juni. Med en global medeltemperatur på 16,4 grader slog månaden ett historiskt värmerekord, rapporterar NOAA. Ingen juni har varit så varm så länge mätningarna pågått.
Rekordet följer en trend: av de tio varmaste junimånader som uppmätts har nio inträffat sedan 2010. Juni blev också den 414:e månaden i rad där medeltemperaturen låg över det normala.
Här är några exempel:
Över hela världen slog årets juni rekord.Bild: NOAA
• Europa: Varmaste juni, med värmerekord i Frankrike (45,9 grader), Tyskland, Österrike, Schweiz och Ungern.
• Afrika: Den varmaste juni som uppmätts hittills.
• Australien: På många håll den torraste junimånaden sedan 1986.
• Asien: Inte den varmaste juni, men nummer åtta på listan.
• Antarktis: Aldrig har isen i havet här varit så liten i juni - åtta procent mindre än genomsnittet för 1981 till 2010.
• Sydamerika: Varmaste juni hittills.
• Alaska: Varmaste juni sedan 1925. Nytt temperaturrekord på många håll.
I Sverige var juni däremot en mer normal sommarmånad, med omväxlande väder. Inte heller för de närmaste tio dagarna spår SMHI rekordtemperaturer, trots sol och sommarvärme på många håll.
Som helhet blev första halvåret 2019 det varmaste hittills i exempelvis Sydamerika, södra Afrika, östra Asien och Alaska, enligt NOAA. I övriga USA och södra Kanada låg medeltemperaturen däremot under det normala, även om här nu varnas för en värmebölja med extremt höga temperaturer.
Gå till toppen