Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hansson redo att utmana i VM

När allas blickar är riktade mot Sarah Sjöström tänker Louise Hansson slå till bakom henne. Efter en succésäsong i USA är Helsingborgssimmaren världsfyra på 100 meter fjäril och femma på halva distansen – och plötsligt medaljkandidat på VM.
– Jag vet att jag är med där uppe och att mina tider kan ta mig ganska långt, säger 22-åringen.

Louise Hansson har utvecklats till en medaljkandidat i VM.Bild: Jessica Gow/TT
Hon beskriver sig som lugn inför VM-starten i sydkoreanska Gwangju.
Louise Hansson VM-debuterade som stor talang redan för sex år sedan och har varit med och fört svenska lagkappslag till både VM-silver och fem EM-medaljer, varav ett guld, genom åren.
Individuellt har det dock inte lossnat på långbana.
Faktum är att hon i VM-sammanhang aldrig ens gått vidare från ett försökslopp.
Efter en stark collegesäsong ska det bli ändring på det.
Louise Hansson blev collegemästare på både 100 och 200 yards fjäril för University of California och på 100 yards med den snabbaste tiden i historien.
Dessutom kvalade hon in till VM med topptider vid de kanadensiska mästerskapen. Både hennes 57,35 på 100 meter fjäril och 25,84 på halva distansen är personliga rekord.
Plötsligt har hon klivit fram som en medaljkandidat.
– Men jag försöker att inte tänka på det så mycket, för det är då det går in i huvudet och blir mer än jag klarar av. Jag vet vad jag behöver göra och hur jag vill lägga upp loppen, säger Hansson.
Hon tycker att hon blivit starkare mentalt av att tävla mycket i USA där hon har framgångsrike Dave Salo som tränare. Det tycker förbundskapten Ulrika Sandmark också:
– Hon tog ett kliv redan förra året (EM-sexa på 100 meter fjäril) och nu har hon tagit ett kliv till. Hon känns väldigt avslappnad och har verkligen vuxit som människa. Jag tycker hon verkar mentalt redo.
Ett annat faktum som kan hjälpa henne är att Sjöström står i rampljuset.
– Ja, så kan det vara. Sarah får mycket, mycket uppmärksamhet och det förtjänar hon, säger Louise Hansson.
Redo att slå till i bakgrunden.
Fakta

Sim-VM

Sim-VM avgörs i sydkoreanska Gwangju och började redan den 12 juli med vattenpolo, öppet vatten, simhopp och konstsim. Bansimningen startar på söndag och pågår till nästa söndag, den 28 juli.

+ VM avgörs i långbana (50-metersbassäng) vilket också är där de viktigaste mästerskapen, med OS i spetsen, simmas. Kortbanemästerskapen (25-metersbassäng) hålls normalt vintertid.

+ Med ett år kvar till OS ökar konkurrensen i mästerskapen och alla de bästa finns på plats. För svensk del så kommer förbundskaptenen Ulrika Sandmark att OS-nominera de svenskar som når final (topp 8). Det är sedan SOK (Sveriges olympiska kommitté) som gör uttagningarna, men finalplats i VM brukar räcka till OS-biljett. De som inte fixar OS-biljett nu, och de som inte är VM-uttagna, har chansen till våren.

+ Sverige har bara sju simmare med, den minsta blågula truppen i VM-historien. Där ingår också två lagkappslag på damsidan, 4x100 meter fritt och 4x100 meter medley.

+ De som ligger längst framme på världsrankingen bland svenskarna är (så klart) Sarah Sjöström (etta på 50 och 100 meter fjäril samt 50 meter fritt, trea på 100 och 200 meter fritt) och Louise Hansson (fyra på 100 meter fjäril och femma på 50 meter fjäril).

Gå till toppen