Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kristina Olsson elektrifierar staden med sin konst

En beväpnad snapphane som vaktar sina djur — det har Kristina Olsson avbildat på ett av Ängelholms elskåp. Hon är en av sju konstnärer som antagits till stadens gatukonstprojekt.

Kristina Olsson är född i Ystad, men uppväxt i Ängelholm, där hon fortfarande bor.Bild: Niklas Gustavsson
Kristina Olsson var en av många som ansökte om att få göra konsten, som senare skulle tapetseras på elskåp i Ängelholms stadskärna.
– Jag hade nog lite tur som blev antagen, säger hon.
Det är inget svar som hennes konstnärskolleger Heidi Zentio och Nina Johansson accepterar.
– Nej, säger de båda i kör.
– Okej då, men kanske tyckte juryn att mitt motiv passade in i stadsbilden, säger Kristina Olsson.
Det var hennes verk "Bönder" som blev uttaget, det är en del av de fyra stånden som hon gestaltat. I det utvalda motivet syns en snapphane som vaktar sina kor, på ryggen hänger geväret. Bakom bonden sticker ett kyrktorn upp. Hennes verk är också placerat på Stortorget, precis vid kyrkan.
– Jag tänkte på gamla tider, när bönderna hade sina vapen, säger hon.
Kristina Olsson stryker oljeblandad grafikfärg med tre olika valsar på sin form, innan hon trycker med den.Bild: Niklas Gustavsson
Även om Kristina Olsson tycker sig haft tur, så är hon i alla fall ingen novis. I slutet på 70-talet utbildade hon sig till konstnär på Munka folkhögskola. Tio år senare var hon med och startade Konstnärernas kollektivverkstad i nordvästra Skåne (KKV).
– Allra längst har jag hållit på med akvarell, men det senaste har det blivit mest grafik.
När hon först hörde talas om projektet var hon inte särskilt imponerad.
– Jag och en vän gick en runda i stan där det var tänkt att verken skulle sitta. Och skåpen var väldigt smutsiga. Vi undrade om det verkligen var meningen att vi skulle måla på dem.
– Kommunen sa att de skulle rengöra elskåpen och vi tyckte att det lät som en kul grej.
Kristina Olsson som är grafiker pressade motivet på papper, som sedan skickades till tryckeri. Där scannades grafikpappret, för att kunna tryckas på tapet. Den 10 juli kläddes elskåpet på Stortorget med den vaktande snapphanen.
– Dessvärre har alla elskåp olika storlekar och det har inte varit helt problemfritt.
För att "Bönder" ska passa ihop med elskåpet har bonden förlorat sina ben och kyrktornet är kapat.
Alla tilltänkta elskåp förutom ett är nu smyckade. Den 9 augusti är det vernissage, då konstnärerna själva pratar om sina verk. De står vid respektive skåp mellan klockan 13 och 15.
"Bönder" på Stortorget i Ängelholm.Bild: Niklas Gustavsson
Nina Johansson, Heidi Zentio och Kristina Olsson är tre av sju konstnärer som smyckat Ängelholms elskåp.Bild: Niklas Gustavsson
Heidi Zentio tecknade sitt motiv, innan det gick i tryck och tapetserades på Storgatan i Ängelholm.Bild: Niklas Gustavsson
Gå till toppen