Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Merkel: Greta har varit en blåslampa

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg har fungerat som en blåslampa för den tyska regeringen i miljö- och klimatpolitiken, enligt Angela Merkel.

Angela Merkel vid fredagens sommarpresskonferens i Berlin.Bild: Michael Sohn/AP/TT
– Hon har bidragit till att skynda på arbetet, säger den tyska förbundskanslern vid sin årliga sommarpresskonferens i Berlin.
Merkel säger att det engagemang som tiotusentals ungdomar i Tyskland visat, bland annat på Fridays for future-demonstrationen som pågår några hundra meter från presskonferensen, sporrar henne att ”ta sig an uppgiften ännu mer målmedvetet”.
På en fråga om framgångarna för De gröna, som är hack i häl på Merkels kristdemokratiska union i opinionen, svarar förbundskanslern att de säger något om vilka områden Kristdemokraterna måste bli bättre på.
– Till exempel att nå klimatmålen, utan att kompromissa med innovationskraft och ekonomisk utveckling.
Merkel svarade också på frågor om sin tidigare försvarsminister Ursula von der Leyen, tillträdande ordförande för EU-kommissionen, samt den inbromsande konjunkturen och sin egen hälsa efter den senaste månadens upprepade darranfall vid offentliga framträdanden.
Några detaljer kring sin kommande semester ville Merkel dock inte ge, även om det är allmänt känt att hon gärna tillbringar ledigheten i Sydtyrolen – efter ett besök på Wagnerfestivalen i Bayreuth.
Gå till toppen