Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

På läger för att skapa en fredligare värld

I eftermiddag välkomnas allmänheten till CISV-läger i Vejbystrand.

Genom internationella läger får barn från olika länder möta och lära känna varandra. Bilden är från ett tidigare läger i nordvästra Skåne.Bild: Sven-Erik Svensson
Just nu pågår ett fyra veckors läger för 11-åringar från tio olika länder i Vejbystrand. Dagarna på Magnarps skola fylls av lek och aktivitet som ett sätt att skapa samarbete och förståelse över kulturgränser.
I eftermiddag har lägret öppet hus för allmänheten från klockan 14.30.
– Vi kommer visa lite hur det är på lägret, hur en vanlig dag går till och barnen kommer visa upp lite saker från sina länder, säger Jonas Peterson från CISV Båstad-Bjäres lokalförening.
Lägret pågår till den 1 augusti med runt 60 deltagare. Från varje land åker fyra barn och en vuxen ledare. Delar av vistelsen bor de i en värdfamilj.
Föreningen på Båstad-Bjäre har funnits sedan 1981 och arrangerar vanligen ett läger varje år. Att de ger ringar på vattnet har Jonas Peterson sett många exempel på.
– Det skapar vänskap för livet, både mellan barn och vuxna. Och man får barnen att inse att man är ganska lika över världen, trots att man har olika förutsättningar.
CISV är en politiskt och religiöst obunden, ideell organisation vars mål är att skapa en fredligare värld. Sedan starten 1951 har organisationen genomfört mer än 7 000 internationella läger och projekt med drygt 275 000 deltagare.
Gå till toppen