Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Söderåsdagen ska lyfta fram traktens mångfald

Lördag 3 augusti ska det myllra av aktiviteter på och omkring Söderåsen. Du kan till exempel följa med på en geologisk vandring, prova på mountainbike eller upptäcka lokal mat på bussrundtur. Tanken är att lyfta fram mångfalden av utflyktsmål på åsen – och slå ett slag för hållbar turism.
Söderåsen kan bland annat erbjuda rofylld natur.Bild: Sven-Erik Svensson
Programmet lockar bland annat med rundtur med veteranbuss till lokala matentreprenörer, vandring i Billesholm om den geologiska historien och föredrag om Söderåsen under dinosauriernas tid. Det finns också möjlighet att följa med på en cykeltur med guidning till byn Stenestad eller att prova på mountainbike med hjälp av tävlingscyklisten Eric Karlsson från Billesholm.
Vivi Vajda, professor i geologi, föreläser om växtligheten på Söderåsen under dinosauriernas tid. Plats och tid är Billesholms folkets park klockan 12.30.Bild: Jenny Leyman
Under lördagen ska det också gå bussar till Söderåsen från Helsingborg, Landskrona, Malmö, Bjuv, Åstorp, Klippan, Åstorp, Bjuv och Svalöv, med möjlighet att stiga av på olika platser längs vägen.
Bakom Söderåsdagen står en projektgrupp som består av företagare inom besöksnäringar på och kring Söderåsen samt representanter från föreningsliv.
– Det finns så mycket mer än Skäralid och Röstånga. Under en dag vill vi visa upp småskaliga grejor som tillsammans blir något stort. Vi hoppas att det ska väcka ett intresse att utveckla besöksnäringen, säger Annika Andebark, en av initiativtagarna i projektgruppen.
Flera cykelaktiviteter finns med i programmet för Söderåsdagen.Bild: Anders Malmberg
Målet är att lyfta fram möjligheterna för den hållbara besöksnäringen och få fler att upptäcka besöksmålen på åsen och orterna runtomkring.
Annika Andebark anser att Söderåsen förtjänar mer uppmärksamhet i övriga delar av Skåne och är för egen del engagerad i att främja cykling.
– Jag vill visa hur fantastisk Söderåsen är som cykeldestination.
Det har tidigare funnits evenemang med liknande namn, men den nu aktuella Söderåsdagen är ett fristående initiativ. Gruppen som arrangerar är ett projekt knutet till föreningen Smaker från Söderåsen, som står bakom matmarknaden i oktober med samma namn.
Projektgruppen samarbetar med föreningar, lokala företag samt Söderåskommunerna Klippan, Åstorp, Bjuv och Svalöv.
– Vi hoppas att det ska väcka ett intresse för att utveckla besöksnäringen. Vi kommer att utvärdera Söderåsdagen. Förhoppningvis kommer det att bli större i framtiden, säger Annika Andebark.
Söderåsdagen invigs klockan 10 den 3 augusti i Billesholms folkets park. Hela programmet för Söderåsdagen kan du läsa här.
Gå till toppen